Home  |  Βουλή   |  Ειδική παροχή στα πρόσωπα που πάσχουν από θαλασσαιμία

Ειδική παροχή στα πρόσωπα που πάσχουν από θαλασσαιμία

Γραπτή Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ένα από τα πάγια αιτήματα του του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου είναι η παραχώρηση ειδικού επιδόματος στα πρόσωπα που πάσχουν με θαλασσαιμία, ως αντιστάθμισμα της σύνταξης τους που δεν μπορούν να απολαύσουν στο έπακρον, καθώς το προσδόκιμο ζωής των θαλασσαιμικών είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Κ.Ε. Εργασίας, δικαιούχοι της εν λόγω ειδικής παροχής θα είναι οι θαλασσαιμικοί από τα 50 έτη της ηλικίας τους μέχρι την κανονική συντάξιμη ηλικία, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εισφορών (δηλαδή να έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας), όπως ισχύει για την παραχώρηση θεσμοθετημένης σύνταξης από το ΤΚΑ. Η παροχή θα καταβάλλεται κατόπιν αίτησης και σε τριμηνιαία βάση, ενώ το ύψος της υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης.

Θα ξεκινά από τα €360 περίπου και θ’ αυξάνεται αναλόγως των ετών εισφορών του δικαιούχου. Όταν ο δικαιούχος φτάσει στη συντάξιμη ηλικία θα λαμβάνει τη θεσμοθετημένη σύνταξη.

Παρόλο που το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή  κατεύθυνση, εντούτοις, με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν, μόνο το 1/3 των θαλασσαιμικών πληροί τα κριτήρια και θα δικαιούται να λάβει το ειδικό επίδομα. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είχε εξευρεθεί άλλη ρύθμιση για χορήγηση των ειδικών επιδομάτων προς τα άτομα που πάσχουν με θαλασσαιμία, ώστε αφενός να καλυφθούν και να λαμβάνουν όλοι οι θαλασσαιμικοί την ειδική παροχή (ακόμα και τα άτομα που για λόγους υγείας δεν θα έχουν εργαστεί 15 και πλέον χρόνια μέχρι το 50ο έτος της ηλικίας τους), και αφετέρου, η ειδική παροχή να είναι πιο αυξημένη και όχι στο ύψος της κατώτατης σύνταξης, όπως διαφαίνεται ότι θα είναι η ειδική παροχή για πλείστους δικαιούχους.

PREV

Αποτυχημένη η διαχείριση της κρίσης στην τουριστική βιομηχανία από την Κυβέρνηση

NEXT

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Θεσμών και Νομικών