Home  |  Βουλή   |  Αποτυχημένη η διαχείριση της κρίσης στην τουριστική βιομηχανία από την Κυβέρνηση

Αποτυχημένη η διαχείριση της κρίσης στην τουριστική βιομηχανία από την Κυβέρνηση

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού από τον Υφυπουργό Τουρισμού, για την κατάσταση στη τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση στην τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας, ως κόμμα προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Γι’ αυτό και στις 19/5/2020 δώσαμε στη δημοσιότητα τη δέσμη εισηγήσεων μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη όλων των δεδομένων, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο Υφυπουργό Τουρισμού.

Η πρόταση μας βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού αναφορικά με την αντιμετώπιση του covid 19, με την προστασία της υγείας των πολιτών από την μεταφορά του ιού στη χώρα, από τουρίστες που θα έρχονταν μέσω αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού, με την παροχή κινήτρων κυρίως για τον κοινωνικό τουρισμό.

Η τραγική κατάσταση της τουριστικής μας βιομηχανίας σήμερα αποδεικνύει ότι η διαχείριση της κρίσης από μέρους της κυβέρνησης ήταν αποτυχημένη.

Δεν κατάφερε η κυβέρνηση να προωθήσει διεθνώς την εικόνα του ασφαλούς προορισμού, όπως έκανε για παράδειγμα η Ελλάδα, την οποία προτίμησαν οι Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι μας αγνόησαν ως τουριστικό προορισμό φέτος, παρόλο που η Γερμανία είναι στο κατάλογο Α’.

Ενώ με τις θυσίες του λαού μας καταφέραμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα, είχαμε πριν μερικές βδομάδες έξαρση της επιδημίας με δεκάδες κρούσματα καθημερινά, από φορείς του ιού τουρίστες και Κύπριους που επέστρεφαν από τις διακοπές τους, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, λόγω των ανεπαρκών ελέγχων στα αεροδρόμια μας αλλά  και σε σκάφη που φτάνουν στις μαρίνες.

Παράλληλα, δεν δόθηκαν ικανοποιητικά κίνητρα για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού, τη στιγμή που ενώ οι Κύπριοι ήθελαν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους και παρόλες τις εκκλήσεις μας προς τους ξενοδόχους, αυτούς που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους, να μειώσουν τις τιμές τους λόγω της κρίσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι τιμές δεν μειώθηκαν καθόλου.

Στον κ. Υφυπουργό, εκφράσαμε σήμερα την έντονη ανησυχία μας για τη κατάσταση, η οποία πλήττει σοβαρά την οικονομία του τόπου, με αλυσιδωτές δραματικές επιπτώσεις. Σημειώσαμε τον προβληματισμό μας για το μέλλον των εργαζομένων στη τουριστική βιομηχανία, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν αυτοί την κρίση.

Εμείς είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε για το καλό του τόπου. Να βοηθήσουμε όχι αόριστα αλλά με προτάσεις, τις οποίες ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει.

08/09/2020

PREV

Θύμα των πολιτικών της κυβέρνησης και η Επιτροπή Σιτηρών

NEXT

Ειδική παροχή στα πρόσωπα που πάσχουν από θαλασσαιμία