Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Θεσμών και Νομικών

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Θεσμών και Νομικών

Γραπτή Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά από την Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για το «Πόθεν Έσχες»

Σε μια εποχή που δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί περιλαμβανομένου και του πολιτικού συστήματος, ταλανίζονται από κορυφαία φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος και θεσμικής διαπλοκής, θεωρούμε  καθήκον μας ως κοινοβούλιο να τονίσουμε την ανάγκη περαιτέρω θεσμοθέτησης διαδικασιών ελέγχου και προώθησης της αρχής της διαφάνειας.

Σημειώνω, με ικανοποίηση το γεγονός ότι επανέρχεται σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών μια συζήτηση, η οποία ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, αναφορικά με το «Πόθεν Έσχες».

Συζητήθηκαν κατ’ αρχήν οι δύο προτάσεις νόμου του Προέδρου της Βουλής. Πρέπει να πω ότι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, είχαμε και έχουμε πάγια θέση, ότι χρειάζεται και επικαιροποίηση και βελτίωση το «Πόθεν Έσχες» αλλά και διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων με κριτήριο να ελέγχονται όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία και στους θεσμούς. Άρα υπό αυτή την έννοια βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή  θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι κυρίαρχο το Κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τα του οίκου του θα αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και την τεχνογνωσία, αναθέτοντας σε όργανα, επαγγελματίες εκτός βουλής τον έλεγχο των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του «Πόθεν Έσχες».

Είναι μια συζήτηση που μόλις ξεκίνησε. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε με τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη νομοθεσία που να διέπει και τους βουλευτές και τους υπουργούς αλλά και άλλες εξουσίες και θεσμούς.

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Από το 2011 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις είχε εγγράψει ζήτημα αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη. Στην πορεία προστέθηκε ένα δεύτερο θέμα στην Επιτροπή Νομικών αναφορικά με την ανάγκη για ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Για εκσυγχρονισμό της απονομής της δικαιοσύνης.

Φτάσαμε στο 2020 και σε συνθήκες πανδημίας και κορωνοϊού, κάτω από την λαϊκή κατακραυγή αλλά και την απαίτηση του συνόλου των κομμάτων στη Βουλή, είμαστε στο καλό σημείο να πούμε με ικανοποίηση ότι με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υλοποίησης μερικής ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, μάλιστα με όριο εφαρμογής περί τα τέλη Οκτωβρίου. Είναι μια θετική εξέλιξη την οποία θέλουμε να χαιρετίσουμε. Την ίδια ώρα έχουμε ενημερωθεί ότι για λόγους που αφορούν καθαρά τον όγκο εργασίας δεν είναι δυνατό στο παρόν στάδιο να ψηφιοποιηθούν όλες οι υφιστάμενες υποθέσεις των δικαστηρίων ούτως ώστε η ηλεκτρονική δικαιοσύνη να καλύψει και αυτές τις υποθέσεις. Ασφαλώς πρόκειται για μια σημαντική αδυναμία. Ούτως ή άλλως τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά οι καταχωρήσεις υποθέσεων άρα ο πολύ μεγάλος όγκος αφορά υποθέσεις που εκκρεμούν από το παρελθόν οι οποίες  δεν θα ψηφιοποιηθούν και δεν θα βρίσκονται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Έχουμε παρακαλέσει τον Υφυπουργό, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, να επεξεργαστούν τρόπους υπερπήδησης αυτού του προβλήματος ακριβώς για να μπούμε σε μια σωστή διαδικασία εκσυγχρονισμού του συστήματος σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Είναι ένας τομέας στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αργήσει

PREV

Ειδική παροχή στα πρόσωπα που πάσχουν από θαλασσαιμία

NEXT

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών