Home  |  Βουλή   |  Εθνική Υπόθεση η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων

Εθνική Υπόθεση η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων

Δήλωση του Βουλευτή Άντρου Καυκαλιά, Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων

νεράΣυζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό  της Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων του τόπου. Επισημάναμε την ανάγκη για εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος θα  λαμβάνει υπόψη από τη μια, την ορθολογιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη, την ανάγκη του σήμερα και τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Σημείο αναφοράς στη συζήτηση οι νέοι κανονισμοί, βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας,  με τους οποίους αναθεωρούνται τα τέλη παροχής νερού, ύδρευσης, άρδευσης και ανακυκλωμένου νερού και προστίθενται  σ’ αυτά το κόστος περιβάλλοντος και φυσικών πόρων. Στα πλαίσια της εφαρμογής των κανονισμών υπογραμμίσαμε  πως η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να εφαρμοστεί βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων ή και αντισταθμιστικών μέτρων ώστε να μην επιβαρύνεται η θέση των αγροτών και άλλων μειονεκτικών περιοχών.

Θίξαμε επίσης το θέμα των χρεώσεων από το κράτος για ποσότητες που ποτέ δεν φτάνουν στους δικαιούχους όπως επίσης και καταναλώσεις ποσοτήτων νερού οι οποίες δεν τιμολογούνται.

Τέλος, ζητήματα που αφορούν στα συστήματα ελέγχου ποιότητας νερού, στη διαχείριση των φραγμάτων, στην πολιτική των αφαλατώσεων, στην τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων , σταπεπαλαιωμένα δίκτυα, επιβάλλεται να ρυθμιστούν από το κράτος στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού για τη  Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.

14 Μαρτίου 2017

PREV

"Δογματική εμμονή της κυβέρνησης για υπεράσπιση του πανίσχυρου οικονομικού κατεστημένου"

NEXT

Και η παιδεία στο βωμό της προεδρολογίας