Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  H διεθνής κοινότητα να πιέσει στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους

H διεθνής κοινότητα να πιέσει στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους

 

Επαφές του ΑΚΕΛ με Πρεσβείες Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γαλλίας και Κίνας για το Παλαιστινιακό

 

Το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου χωριστές συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Stanislav V. OSADCHIY, της Γαλλίας κ. Jean-Luc FLORENT και με τον Επιτετραμμένο της Κίνας Fei Shengchao. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας αλληλεγγύης του ΑΚΕΛ με την οποία καλείται η διεθνής κοινότητα να προβεί στις δέουσες ενέργειες για να προωθηθεί άμεσα συνολική επίλυση του Παλαιστινιακού. Επίσης κατά τις συναντήσεις, συζητήθηκαν και οι ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και στο Κυπριακό.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποτελείτο από τους Χρίστο Χριστοφίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Κώστα Χριστοδουλίδη, Υπεύθυνο Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και τους Ηλία Δημητρίου, Χάρη Πασιά και Γιώργο Κουκουμά, μελή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να αποσυρθούν άμεσα τα Ισραηλινά σχέδια για νέους εποικισμούς και να προωθηθεί ειρηνευτική πρωτοβουλία. Το ΑΚΕΛ χαιρέτισε τα διαδοχικά ψηφίσματα αναγνώρισης της Παλαιστίνης από κοινοβούλια στην Ευρώπη. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το Παλαιστινιακό πρόβλημα είναι κλειδί στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το ΑΚΕΛ, υπογράμμισε ότι οι εξωτερικές επεμβάσεις στην περιοχή συσσωρεύουν νέα δεινά στους λαούς και στις χώρες καθώς και ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για προώθηση λύσης στο Παλαιστινιακό το οποίο βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της στάσης της Ισραηλινής πλευράς.

Κατά την συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη, το κόμμα μας ενημερώθηκε για την Γαλλική πρωτοβουλία για το Παλαιστινιακό. Χαιρετίστηκε η πρόθεση της Γαλλίας για συζήτηση στο Σ.Α. του ΟΗΕ ψηφίσματος μέσω του οποίου θα στηρίζεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Παλαιστινιακό.

Κατά την συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη, επαναβεβαιώθηκε η σταθερή στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέρ της επίλυσης της ανωμαλίας στην περιοχή με τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Ανασκοπήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών (Κύπρου-Ρωσίας), η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και η στάση της ΕΕ έναντι στη Ρωσία υπό το φως του εμπάργκο της Ένωσης προς τη Ρωσία και την ακύρωση του έργου του Νοτίου αγωγού φυσικού αερίου. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι ο διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος που επιδιώκει να απομονώσει τη Ρώσικη Ομοσπονδία είναι απαράδεκτος και λαμβάνει τυχοδιωκτικό χαρακτήρα ο οποίος θέτει την ανθρωπότητα όχι μόνο σε ψυχροπολεμικό κλίμα αλλά σε περαιτέρω διεθνή αστάθεια και πολέμους στην περιφέρεια.

Κατά τη συνάντησή μας με τον Κινέζο Επιτετραμμένο, επαναβεβαιώθηκε και από πλευράς τους η διαχρονική στήριξη της Κίνα υπέρ της επίλυσης του Παλαιστινιακού προβλήματος και η υποστήριξη των αιτημάτων και δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Επαναβεβαιώθηκαν, επίσης οι διαχρονικές σχέσεις Κύπρου – Κίνας καθώς και η στήριξη της Κίνας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Όσον αφορά στο Παλαιστινιακό, θέση του ΑΚΕΛ, είναι ότι  , στα σύνορα του Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο θα αναπτύσσεται ειρηνικά πλάι στο κράτος του Ισραήλ. Τονίστηκε ότι τα τετελεσμένα της πρόσφατης επίθεσης στη Γάζα, οι νέοι εποικισμοί καθώς και ο νόμος περί Ιουδαϊκού κράτους δυσκολεύει τις προοπτικές για δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού, και είναι δεδομένα που πρέπει να αναστραφούν.

Με την ευκαιρία, η αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ, υπενθύμισε την αιτία για την στασιμότητα στο Κυπριακό καθώς και την αναβολή στο διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και κάλεσε να επικεντρωθούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας στην Τουρκική πλευρά η οποία παραβιάζει την ΑΟΖ και δεν δείχνει εμπράκτως θετική βούληση.Rosos Presvis

 

Presvis KinasPresvis Gallias

PREV

H κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα

NEXT

Συνεπής η αλληλεγγύη του ΚΚ Ισραήλ στον αγώνα του λαού της Κύπρου