Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  H κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα

H κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις για τα εκπαιδευτικά ζητήματα

 Ανακοίνωση

Το Γραφείο Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Χρίστο Χριστοφίδη και στην παρουσία των Βουλευτών Γιώργου Γεωργίου και Άντρου Καυκαλιά, πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συναντήσεις τις τελευταίες μέρες με τη γραμματεία της ΟΛΤΕΚ, το σύνδεσμο των εκπαιδευτικών που ολοκλήρωσαν την Προϋπηρεσιακή κατάρτιση και αντιπροσωπεία της γραμματείας της ΠΟΕΔ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, με αντικείμενο τις κυοφορούμενες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας.

Σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση για το νέο σύστημα διορισμών διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης όσων εκπαιδευτικών υπηρέτησαν τα δημόσια σχολεία  ως έκτακτοι, συμβασιούχοι, αντικαταστάτες και άλλων ενδεχόμενα κατηγοριών εκπαιδευτικών. Το ΥΠΠΟ ισχυρίζεται ότι με την πρόταση του ουσιαστικά διασφαλίζονται οι συμβασιούχοι και άλλοι υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί. Δύο τινά μπορούν να ισχύουν:

  1. Αν όντως διασφαλίζονται, το κράτος θα κάνει μια πολυέξοδη διαδικασία και θα υποβάλει χιλιάδες ενδιαφερόμενους σε μια αχρείαστη και δαπανηρή διαδικασία για να επιλεγούν ουσιαστικά οι υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί
  2. Αν δεν διασφαλίζονται, τότε θα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο άνθρωποι που εργάζονται και προσφέρουν στα σχολεία 5, 10 ή και 15 χρόνια.

Επειδή πραγματικά πιστεύουμε στην ανάγκη αλλαγών στο υφιστάμενο σύστημα, πιστεύουμε ότι εάν το ΥΠΠΟ θέλει όντως να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να προτείνει φόρμουλα διασφάλισης των συμβασιούχων, εκτάκτων και άλλων κατηγοριών εκπαιδευτικών, να γίνει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός με μεταβατικές περιόδους και σε πλαίσιο συναντίληψης και κοινωνικής συναίνεσης να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές.

Επιπλέον, διαπιστώνεται πως δεν μπορεί να γίνει μια παραγωγική συζήτηση η οποία να μπορεί να καταλήξει σύντομα, σε σχέση με την Αξιολόγηση και την Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, καθώς εμφανίζονται πολλά κενά και ασάφειες στις κυβερνητικές προτάσεις. Κυρίως απουσιάζει οποιαδήποτε μελέτη για τις οικονομικές πτυχές της πρότασης.

Θέλουμε για ακόμα μια φορά να εκφράσουμε την αγωνία μας για τις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Τρόικα και νεοφιλελεύθερων κύκλων στην Κύπρο, για σημαντικές περικοπές στην παιδεία και για μέτρα, όπως οι συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών, η αύξηση μαθητών κατά τάξη, που θα οδηγήσουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβάλλεται η δημιουργία ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου που θα σταθεί εμπόδιο σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί σε μια τέτοια προσπάθεια.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τις όποιες μνημονιακές δεσμεύσεις της για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας όσων υπηρετούν ως μη μόνιμοι στα δημόσια σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε, να δρομολογήσει με ταχείς ρυθμούς την παροπλισμένη εδώ και δύο χρόνια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να επιφέρει, μέσα από ένα δομημένο διάλογο, τέτοιες αλλαγές που θα αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση με εποικοδομητικές προτάσεις, στη βάση των πάγιων θέσεων μας για ένα σύγχρονο, κοινωνικά χρήσιμο και δημοκρατικό σχολείο.

11/12/2014

 

 

PREV

Πολύ διαφορετικά τα ζητήματα που είχα εγείρει από τα σημεία που επέλεξε να προβάλει ως απάντηση ο Γενικός Ελεγκτής

NEXT

H διεθνής κοινότητα να πιέσει στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους