Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κ. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Εμπορίου και Ενέργειας

Δηλώσεις Κ. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Εμπορίου και Ενέργειας

Α. Αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την εκτελεστική εξουσία σχετικά με την κατάθεση θεσμών που θα ρυθμίζουν τη διαδικασία διαιτησίας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων :

Υπενθυμίζουμε ότι, στη συνέδρια της Επιτροπής Εμπορίου στις 7/4/17, στην οποία συζητήθηκε η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Νόμου που καταργούσε τη διαιτησία στο Συνεργατισμό, τόσο ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, είχαν τονίσει  ότι αν δεν γίνει δεκτή η αναπομπή, η οποία είχε γίνει για συνταγματικούς λογούς, ο Πρόεδρος θα προχωρούσε σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό είχε ανησυχήσει τα μέλη της Επιτροπής  αφού στην περίοδο που θα μεσολαβούσε μέχρι την εξέταση της αναφοράς, χιλιάδες δανειολήπτες θα είχαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της διαιτησίας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, υποσχέθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι σε ένα μήνα το αργότερο, το Υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή Θεσμούς, για θεσμοθέτηση νέας διαδικασίας διαιτησίας που θα ισχύει σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και θα είναι πιο δίκαιη για τους δανειολήπτες. Μας ανέφερε επίσης, ότι οι Θεσμοί είναι σχεδόν έτοιμοι και ότι θα προωθούντο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή , δήλωσε δεσμευτικά στην Επιτροπή, ότι έχουν παγιοποιηθεί όλες οι υποθέσεις διαιτησίας και δεν θα ορισθούν νέοι διαιτητές για νέες υποθέσεις, μέχρι το Υπουργείο προχωρήσει σε κατάθεση των Θεσμών στη Βουλή. Υπάρχει ήδη καθυστέρηση στην κατάθεση των Θεσμών, αφού εδώ και 15 μέρες έχει εκπνεύσει η χρονική περίοδος του ενός μήνα, ενώ σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου και ακολούθως θα σταλθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Ως ΑΚΕΛ ζητούμε από τον Υπουργό όπως καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή τους Θεσμούς οι οποίοι θα ενισχύσουν το θεσμό της Διαιτησίας έτσι ώστε να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Βουλής. Ζητούμε επίσης από το Συνεργατισμό να συνεχίσει να τηρεί την άτυπη συμφωνία για μη ορισμό Διαιτητών σε νέες υποθέσεις και παγοποίηση των υφιστάμενων υποθέσεων Διαιτησίας.

Β. Αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργιά της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας:

Για μια ακόμα φορά στην Επιτροπή Ενέργειας τονίσαμε σήμερα, ότι θα πρέπει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ να τηρηθεί αυτή τη φορά αυστηρά από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Και αυτό γιατί θα πρέπει να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση έτσι ώστε να λήξει η μεταβατική ρύθμιση και να μπούμε στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και  καλύπτοντας τους στόχους μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο. Βεβαίως, ως κόμμα τονίσαμε ξανά τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος αυτής της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που οι Κανόνες Αγοράς δεν θα είναι έτοιμοι τον Ιούλιο του 2019, κάτι για το οποίο την απόλυτη ευθύνη θα φέρουν το Υπουργείο Ενέργειας και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς. Σήμερα, στην Επιτροπή ακούσαμε ότι η ΡΑΕΚ έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που οφείλει να κάνει για τη Μεταβατική Ρύθμιση, το Υπουργείο Ενέργειας ότι προχωρεί με την  εξαγγελία νέων σχεδίων για ΑΠΕ που απαιτούνται για τη Μεταβατική Ρύθμιση και ότι είναι σε διαβούλευση για την ετοιμασία του νομοσχεδίου για το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς ο οποίος σήμερα επανέλαβε την ανάγκη για στελέχωση του Γραφείου του με προσωπικό το οποίο είναι αναγκαίο για να εφαρμόσει τη Ρύθμιση, κάτι το οποίο είχαμε ακούσει και πριν 3 μήνες στην Επιτροπή. Ακούσαμε επίσης την ΑΗΚ ότι σύντομα θα προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα μεταφέρει στο Διαχειριστή. Ως ΑΚΕΛ, καλέσαμε το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις της Διοίκησης και των Συντεχνιών των Εργαζομένων της ΑΗΚ για το πολύ σοβαρό θέμα της Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού και του Νομοσχεδίου για το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

23 Μαΐου 2017

PREV

"Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τη νέα υπονομευτική προσπάθεια ΥΠΟΙΚ- ΔΗΣΥ σε βάρος του ΓεΣΥ"

NEXT

"Ανάγκη για περαιτέρω στήριξη του τομέα της Βιολογικής Γεωργίας"