Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Ά. Δαμιανού για το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

Δηλώσεις Ά. Δαμιανού για το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

2013_06_24_12_06_34_71e1a7508b0c4cc8add1f3b6c5c42ca7_0Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Νομικών την ευκαιρία να εξετάσουμε σε κατ’ άρθρο συζήτηση τα βασικότερα από τα Νομοσχέδια και Κανονισμούς που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς στο Αστυνομικό Σώμα. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, μια διαχρονική παθογένεια, όπως είναι επίσης αλήθεια ότι χρειάζεται ένα βελτιωμένο πλαίσιο που να αφορά στην πειθαρχία στο Αστυνομικό Σώμα και την πρόληψη φαινομένων και κρουσμάτων διαφθοράς. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, εμείς χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Αστυνομίας.

Στην κατ’ άρθρο συζήτηση, όπως ήταν φυσιολογικό, έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα τα οποία -βεβαίως- ως ΑΚΕΛ είχαμε εντοπίσει όταν σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης είχαμε ένα διάλογο πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων. Ζητήματα που αφορούν θέματα συνταγματικότητας, θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουν τεθεί οι προβληματισμοί, πρέπει να πω ότι κάποιες από τις δικές μας ανησυχίες συνάδουν με τις παρατηρήσεις στις οποίες έχει προβεί η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αναμένεται ότι τις επόμενες βδομάδες θα δούμε πως προσαρμόζουμε κάποιες πρόνοιες .

Επί του θέματος αρχής όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αποτροπής της διαφθοράς στο Αστυνομικό Σώμα. Επομένως, επειδή η πρόθεση είναι κοινή, θα δουλέψουμε πάνω στη βελτίωση των κειμένων για να είναι σωστά κατοχυρωμένα με βάση και τις συνταγματικές επιταγές και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες βδομάδες θα ολοκληρωθεί και αυτή η προσπάθεια. Να πω, επίσης, ότι υπολείπονται ορισμένοι κανονισμοί που αφορούν τη βασική νομοθεσία, αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει από το να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες.

Μετά από συγκεκριμένη ερώτηση, ο Α. Δαμιανού διευκρίνισε ότι μια διάσταση που ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο να γίνονται κακόβουλες καταγγελίες, μη πραγματικές, για να πλήττονται άλλοι εντός του Σώματος, αλλά υπάρχουν και σημαντικότερες ανησυχίες που αφορούν αυτά τούτα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών του Αστυνομικού Σώματος. Υπάρχουν διάφορες πτυχές που αφορούν την προστασία δεδομένων, την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τη λήψη αίματος για σκοπούς νάρκοτεστ. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ενώπιον μας και έχουν μπει προβληματισμοί. Σε κάποια ζητήματα αναμένουμε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Υπουργείου. Από εκεί και πέρα, ως Επιτροπή Νομικών θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις ξεχωριστά.

Από δημοσιογράφο τέθηκε η παρατήρηση της Επιτρόπου για το θέμα εισόδου σε οικίες για έρευνα χωρίς δικαστικό ένταλμα. Ο Α. Δαμιανού ανέφερε ότι αυτή ήταν και δική μας παρατήρηση προ πολλού, η οποία τέθηκε και γραπτώς στον Υπουργό. Έχει γίνει βελτίωση, αλλά εμείς επιφυλαχθήκαμε να δούμε συνολικά το νομοσχέδιο για να δίνονται μεν όπλα για πάταξη της διαφθοράς, αλλά να μην αφαιρούν την ίδια ώρα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών του Σώματος καθώς και άλλων πολιτών, γιατί πολλές πτυχές επηρεάζουν και άλλους πολίτες. Ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν την κατάργηση της προστασίας του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου πολιτών. Όταν συνομιλεί π.χ. μέλος της Αστυνομίας με την οικογένεια του ή οποιονδήποτε άλλον, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός που θα παρακολουθείται δεν θα είναι μόνο το μέλος της Αστυνομίας. Θα δούμε όλα αυτά τα θέματα με θετικό πνεύμα πρέπει να πω. Θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, γιατί και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, αφού πρόκειται για μια μάστιγα εν γένει στην κοινωνία αλλά και στο Αστυνομικό Σώμα που -κακά τα ψέματα- τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί.

Σε ερώτηση που αφορούσε τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, ο Άριστος Δαμιανού απάντησε ότι αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι, από τη στιγμή που υπάρχουν πρόνοιες που μιλούν για κατάσχεση περιουσίας που είναι αποτέλεσμα διαφθοράς, πρέπει κατά έναν τρόπο να μην επαμείβονται και στο τέλος με μια πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς να τυγχάνουν της οποιασδήποτε ποινής. Είναι ανοικτά αυτά τα θέματα και ο ίδιος ο Υπουργός τα συζητά. Θα τα δούμε και με τους ίδιους τους Συνδέσμους των μελών της Αστυνομίας, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους.

26 Απριλίου 2017

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.E Ενέργειας και Εμπορίου και Ενέργειας

NEXT

Παλινδρομήσεις Υπουργού Παιδείας