Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Δηλώσεις Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Α) Αίτημα του ΑΚΕΛ κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων με αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτελεί αναγκαιότητα.

Οι συντάξεις που παραχωρούνται από το ΤΚΑ, παρά τις κατά καιρούς αυξήσεις, εντούτοις συνεχίζουν να παραμένουν  χαμηλές. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την επιβολή της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης. Σε πολλές περιπτώσεις, ακριβώς λόγω της αναλογιστικής μείωσης, η κατώτατη σύνταξη, η οποία παραχωρείται από το ΤΚΑ είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κοινωνική σύνταξη.

Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε για άλλη μια φορά από το αρμόδιο Υπουργείο τάχιστα να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης/ κατάργησης της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται το 63ο έτος της ηλικίας τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση σε όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη και σε όσους εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε αύξηση στις συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, διασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή σύνταξη και διαβίωση για όλους.

Και ενώ σήμερα αναμέναμε από το Υπουργείο Εργασίας να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης, καθώς και της ειδικής μελέτης για το συνταξιοδοτικό, η αναλογιστική μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι η υλοποίηση της πρότασης για μείωση ή κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12%, καθώς και η αύξηση στις συντάξεις στο ύψος του ορίου της φτώχειας θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ενθάρρυνση της πρόωρης αφυπηρέτησης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου το Σεπτέμβριο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Β) Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

Συζητήθηκε για άλλη μια φορά η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με την οποία επιχειρείται η διόρθωση μιας σοβαρής αδικίας σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, οι οποίοι ενώ κρίνονται ως ανίκανοι για εργασία (από το Ιατροσυμβούλιο), εντούτοις δεν είναι δικαιούχοι σε σύνταξη ανικανότητας λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν εργάζονταν, είτε ήταν με μακροχρόνια ασθένεια και έτσι δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Οι συνεχείς πιέσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα φαίνεται να αποφέρουν καρπούς, αφού έστω και με σοβαρή καθυστέρηση το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση της σύνταξης ανικανότητας.

Ήδη ξεκίνησε ο κοινωνικός διάλογος επί του σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου, το οποίο ευελπιστούμε να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας το δικαίωμα σε σύνταξη ανικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους. Η προϋπόθεση που θέσαμε ως ΑΚΕΛ για παραχώρηση σύνταξης ανικανότητας σε όλους όσοι έχουν εργαστεί για τουλάχιστον 15 έτη αλλά λόγω της κατάστασης της υγείας τους τα τελευταία χρόνια δεν εργάστηκαν και δεν εισέφεραν στο ΤΚΑ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ώστε η προτεινόμενη ρύθμιση να μπορέσει να επιλύσει πραγματικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που κρίνονται ως ανίκανα για εργασία και έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου όταν θα κατατεθεί το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο της Βουλή των Αντιπροσώπων.

21/07/2020

PREV

Τα προβλήματα των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων

NEXT

Δηλώσεις Άντρου Καυκαλιά, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής