Home  |  Βουλή   |  Τα προβλήματα των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων

Τα προβλήματα των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Τα προβλήματα των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων συζητήσαμε σήμερα στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων.

Η ενημέρωση από τους εκπροσώπους των Δήμων και των Κοινοτήτων ανέδειξε την μειωμένη στήριξη του κράτους προς τα κατεχόμενα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια για να μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστική δράση τόσο για να κρατηθούν ζωντανοί οι δεσμοί ανάμεσα στους εκτοπισμένους όσο και στον τομέα της διαφώτισης.

Έχει διαφανεί μάλιστα ότι αφήνονται οι δήμοι και οι κοινότητες να αναπτύξουν δράσεις διαφώτισης μέσα από δικές τους πρωτοβουλίες αντί τούτο να γίνεται οργανωμένα και συντονισμένα με την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συζητήσαμε επίσης το θέμα του σχεδίου της παραχώρησης αντισταθμιστικού οικοπέδου στους χρήστες Τουρκοκυπριακών κατοικιών. Το σχέδιο εξαγγέλθηκε το 2006 και προχωρούσε κανονικά ο διαχωρισμός τους μέχρι το  2011 που άρχισε  η παραχώρηση Βεβαιώσεων για τα οικόπεδα στους δικαιούχους.  Το 2013, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τερματίστηκε κάθε διαδικασία του σχεδίου. Σήμερα η Κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την επαναλειτουργία του  παρά το γεγονός ότι κάποιοι διαχωρισμοί  οικοπέδων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ αρκετοί εκτοπισμένοι βασίζονται στην αξιοποίηση του οικοπέδου για σκοπούς φερεγγυότητας.

21 Ιουλίου 2020

PREV

Το Υπουργείο Υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για την προμήθεια εμβολίων Γρίπης Α

NEXT

Δηλώσεις Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας