Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού, μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού, μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών

 

(1) Πόθεν έσχες

Έχουν λεχθεί πάρα πολλά. Από την πρώτη στιγμή η δική μας πρόθεση που θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό υλοποιείται, ήταν μέσα από το πόθεν έσχες και τον εκσυγχρονισμό του να επέλθει μεγαλύτερη διαφάνεια και να βελτιωθεί η χρηστή διοίκηση μέσα από τη λογοδοσία των δημοσίων προσώπων. Ειδικότερα εκείνων που είτε διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα είτε ασκούν δημόσια εξουσία. Η ζωή έχει επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαμε θέσει ότι και όταν συζητούσαμε στην Επιτροπή Νομικών. Και εμείς και άλλα κόμματα. Υπάρχουν πρακτικές πτυχές εφαρμογής του νόμου που χρειάζονται αλλαγές. Για αυτό σήμερα έχουμε συζητήσει μια σειρά από αλλαγές που θα επέλθουν στη νομοθεσία είτε αυτές αφορούν στην εξαίρεση κάποιων ανθρώπων που δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή δεν ασκούν ουσιαστική εξουσία είτε σε σχέση με ζητήματα αποτελεσματικότερου ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες. Επομένως επειδή εδώ και μέρες είχαμε αποφασίσει ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συζητούσαμε συνολικά τη βελτίωση είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τη συζήτηση θα υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις και να ψηφιστούν μέσα στις επόμενες ολομέλειες.

Εμείς διατηρούμε τη θέση ότι παρά τα ελλείμματα που υπάρχουν κάναμε βήμα μπροστά μέσα από τη δημοσιοποίηση και στο τέλος-τέλος ο κάθε αξιωματούχος κρίνεται για το περιεχόμενο και την ποιότητα, την ακρίβεια της δήλωσης του.

(2) Επιτροπή Θεσμών

Στην επιτροπή θεσμών της Βουλής είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος Νομοθεσίας. Ενώ διαπιστώνουμε ότι σε ζητήματα που αφορούν το παιδί έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, για αντικειμενικούς λόγους διαπιστώνεται μια δυσκολία στην ολοκλήρωση του έργου που αφορά τον Επίτροπο Νομοθεσίας. Σε άλλα κράτη με μεγαλύτερη συνταγματική παράδοση, λειτουργούν οι λεγόμενες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ή επιτροπές αναθεώρησης και των νομοθεσιών και του Συντάγματος. Στην Κύπρο όχι μόνο δεν έχουμε τέτοιες επιτροπές αλλά και ο θεσμός του Επιτρόπου Νομοθεσίας υπολειτουργεί. Έχει εκφράσει μέσα από κραυγή αγωνίας η κυρία Κουρσουμπά την ανάγκη άμεσης και συστηματικής ενίσχυσης του γραφείου της Επιτρόπου το οποίο υπολειτουργεί. Δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό . Εμείς απευθύναμε έκκληση και στην ίδια να είναι πιο διεκδικητική με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά ενώνουμε και τη φωνή μας για να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού για το 2018 να ενισχυθεί το γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Μπορεί να θεωρείται ένα μικρό ζήτημα αλλά δεν είναι. Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε που αφορούν στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών έχουν να κάνουν και με τη δυνατότητα ή την αδυναμία του Γραφείου του Επιτρόπου να διεκπεραιώσει το έργο του.

13 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

Διάτρητες οι μετεγγραφές στο πρώτο έτος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

NEXT

Σχολικοί συνοδοί για παιδιά με αναπηρίες