Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Στέφανου Στεφάνου μετά την συνέδρια της Επιτροπής Οικονομικών

Δήλωση Στέφανου Στεφάνου μετά την συνέδρια της Επιτροπής Οικονομικών

Για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων

Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και πολλές τροπολογίες επί του νομοσχέδιου. Μεγάλο μέρος της συζήτησης όλο αυτό το διάστημα είχε να κάνει και με τις διαφωνίες που υπήρχαν ανάμεσα σε διάφορα  τμήματα του κράτους. Το θέμα συζητήθηκε για τελευταία φορά το Μάιο του 2017 και επανήλθε σήμερα για συνέχιση της συζήτησης.

Για εμάς ως ΑΚΕΛ το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίζει την ορθολογική διαχείριση των εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οπότε και αν γίνει αυτό. Ορθολογική διαχείριση σημαίνει πως πρέπει ένα σημαντικό μέρος από τα έσοδα να πηγαίνουν για τις επόμενες γενιές, για τις υποδομές για το φυσικό αέριο, για την ανάπτυξη γενικότερα καθώς επίσης και για την κοινωνική συνοχή. Όπως έχω πει το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω στην Επιτροπή Οικονομικών, θα συζητηθούν και οι τροπολογίες που θα καταθέσουν τα κόμματα, και για το πώς θα προσεγγίσουμε το όλο θέμα ως ΑΚΕΛ θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο που θα πάρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Για το προϋπολογισμό της ΑΤΗΚ

Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός της ΑΤΗΚ. Για το ΑΚΕΛ οι δημόσιοι οργανισμοί, και ειδικά δημόσιοι οργανισμοί οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν τόσο σε λεφτά όσο και σε υπηρεσίες στον τόπο, είναι πάρα πολύ σημαντικοί και θα πρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των οργανισμών να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση των προσπαθειών της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ να ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ και ευτυχώς έχουμε αποτρέψει αυτή την προσπάθεια των κυβερνώντων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΑΤΗΚ. Την ίδια ώρα συνεχίζουμε να ζητούμε όπως η ΑΤΗΚ προχωρήσει αποφασιστικά τη διαδικασία εξορθολογισμού των δαπανών και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του έτσι ώστε ο Οργανισμός με το δυνατότερο χαμηλό κόστος να μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς την κοινωνία και η οικονομία να έχει το ψηλότερο δυνατό όφελος. Θα πρέπει να πω ότι έχουμε κάνει μια σειρά από ερωτήσεις προς το Δ.Σ της ΑΤΗΚ, και κάποιες προς τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε αφού λάβουμε τις απαντήσεις να προχωρήσουμε στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Να σημειώσουμε  ότι το μέρισμα που πήρε το κράτος από την ΑΤΗΚ από το 2002 μέχρι το 2015 είναι 750εκ ευρώ. Αυτό δείχνει το μέγεθος της συνεισφοράς του Οργανισμού.

05/03/2018

PREV

"Κωλυσιεργία από κυβερνητικές υπηρεσίες για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων"

NEXT

«Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση των Κανονισμών για τα πνευματικά δικαιώματα από το Υπ. Εμπορίου»