Home  |  Βουλή   |  «Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση των Κανονισμών για τα πνευματικά δικαιώματα από το Υπ. Εμπορίου»

«Απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση των Κανονισμών για τα πνευματικά δικαιώματα από το Υπ. Εμπορίου»

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, αναφορικά με τους Κανονισμούς που προτίθεται να προωθήσει η εκτελεστική εξουσία για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Κατά τη συζήτηση της εναρμονιστικών νομοθετημάτων για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα στην Επιτροπή Εμπορίου, είχαν προκύψει πολλά ερωτήματα, τα οποία είχαν να κάνουν κυρίως με το πως καθορίζεται η εύλογη χρέωση αλλά και ποιός τελικά εισπράττει από τους χρήστες.

Ως ΑΚΕΛ, είχαμε επισήμανει τότε, ότι αυτά τα νομοσχέδια δε μπορούν να επιλύσουν το πιο σημαντικό πρόβλημα που είναι ο τρόπος καθορισμού των ποσών που θα εισπράττονται από τους οργανισμούς.

Για το λόγο αυτό είχαμε καλέσει το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει στη Βουλή το συντομότερο τους Κανονισμούς, με τους οποίους θα ρυθμίζεται αυτό το σοβαρό θέμα αλλά και άλλα ζητήματα.

Και ενώ οι σχετικές νομοθεσίες ψηφίστηκαν από τον περασμένο Ιούνιο, ακόμα αναμένουμε τους σχετικούς Κανονισμούς οι οποίοι έχουν αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο από το περασμένο Δεκέμβρη, την ίδια ώρα που σε όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθημερινά μπαίνουν διάφοροι, άλλοι για πνευματικά άλλοι για συγγενικά δικαιώματα, οι οποίοι ζητούν να εισπράξουν τέλη που οι ίδιοι καθορίζουν.

Σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, πληροφορηθήκαμε ότι 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δυστυχώς ακόμα να συσταθεί η Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και κατά συνέπεια δεν προχώρησε η εγγραφή των Οντοτήτων Διαχείρισης και η δημιουργία του σχετικού μητρώου, κάτι που θεωρούμε ως απαράδεκτο αλλά και αδικαιολόγητο και για το οποίο την απόλυτη ευθύνη φέρει το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου.

Ως κόμμα, καλούμε για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Εμπορίου, το αρμόδιο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών και τη Νομική Υπηρεσία, να καταθέσουν το συντομότερο τους σχετικούς Κανονισμούς, για να προστατεύσουμε τους πολίτες απο τις πολλαπλές και ανεξέλεγκτες χρεώσεις, τονίζοντας ότι η Νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί με σωστό, αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο.

Ζητούμε επίσης όπως σε Κανονισμούς καθορίζονται κριτήρια για τον τρόπο υπολογισμού των τελών που θα εισπράττουν οι Οντότητες Διαχείρισης από τους χρήστες, κάτι το οποίο τελικά έγινε αποδεκτό από το Τμ. Εφόρου Εταιρειών, όπως επίσης την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή από το Τμήμα για να μεταφερθεί η Οδηγία 115/2006, σύμφωνα με την οποία μόνο μία οντότητα θα μπορεί να εισπράττει από τις επιχειρήσεις πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα, Οδηγία η οποία εκκρεμεί από το 2006.

Τέλος, συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση της Αστυνομίας ότι συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να εισπράττονται μόνο από επιχειρήσεις οι οποίες αποκομίζουν όφελος από τη χρήση μουσικής ή εικόνας, σημειώνοντας ότι εδώ και ένα χρόνο η Αστυνομία αναμένει τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα αυτό.

06/03/2018

PREV

Δήλωση Στέφανου Στεφάνου μετά την συνέδρια της Επιτροπής Οικονομικών

NEXT

«Η Κυβέρνηση μεθοδεύει το κλείσιμο της Υπηρεσίας Αναδασμού, αγνοώντας τη Βουλή»