Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για τον Προϋπολογισμό του Ταμείου Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για τον Προϋπολογισμό του Ταμείου Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Συζητήθηκε σήμερα ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται από τη συζήτηση είναι ότι η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται στη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αφού τα στεγαστικά σχέδια έχουν κουτσουρευτεί σε σημείο που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου.

Είναι αντικειμενικό και έχει  σημειωθεί από όλους τους Βουλευτές της Επιτροπής ότι η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Για αυτό το λόγο δεν αξιοποιείται στο σύνολο του το κονδύλι που υπάρχει για εργασίες συντήρησης των τουρκοκυπριακών κατοικιών με αποτέλεσμα ο προσφυγικός κόσμος να ζει σε ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες.

Επιπλέον, συνεχίζεται η απαράδεκτη, προβληματική και προσβλητική διαδικασία των εξώσεων με το Υπουργείο Εσωτερικών να συνεχίζει να υπερασπίζεται την συγκεκριμένη διαδικασία.

Συζητήθηκε επίσης η νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία δικαίωμα χρήσης των τουρκοκυπριακών κατοικιών δικαιούχων που έχουν αποβιώσει, στα παιδιά και εγγόνια που δεν έχουν επωφεληθεί από άλλο στεγαστικό σχέδιο ή να έχουν περιουσία μεγάλης αξίας.

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε από καιρό καταθέσει την συγκεκριμένη θέση στην Συμβουλευτική Επιτροπή για την διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών και  θέσαμε το ζήτημα αρκετές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων παρά τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης.  

Δυστυχώς, όσο δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την ουσία του προσφυγικού προβλήματος ολοένα και θα αυξάνεται η ευθύνη της Βουλής να παρεμβαίνει νομοθετικά ώστε να αντιμετωπίζονται τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι ως ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα έχουμε καταθέσει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η διαγραφή του φόρου κληρονομιάς για τις κατεχόμενες περιουσίες για όσους απεβίωσαν πριν την 20η Ιουλίου 1974, τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς του ΦΙΚΒ ώστε να αυξηθεί η επιδότηση του επιτοκίου που προσφέρει ο οργανισμός και την παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε όσους ανέγειραν κατοικίες σε τουρκοκυπριακή γη που τους παραχωρήθηκε αμέσως μετά την εισβολή.   

27.11.2018

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά την Επιτροπή Εμπορίου και Τουρισμού

NEXT

Οι μεθοδεύσεις των κυβερνώντων διαμορφώνουν μια εικόνα γκρίζα για την τύχη των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού