Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Κ. Κώστα για τις επιπτώσεις στον οικοδομικό τομέα λόγω της πανδημίας και τις προοπτικές που υπάρχουν

Δήλωση Κ. Κώστα για τις επιπτώσεις στον οικοδομικό τομέα λόγω της πανδημίας και τις προοπτικές που υπάρχουν

Αναμφίβολα η οικοδομική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του τόπου και πρέπει να στηριχθεί για να μη συρρικνωθεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Ως κόμμα, έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, φτάνει αυτή να μην είναι σε βάρος του περιβάλλοντος, να μην είναι άναρχη και όχι όπως σήμερα, που πύργοι ξεφυτρώνουν παντού, χωρίς κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό.

Συμφωνούμε με την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών αδειών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, φτάνει αυτή να μην είναι σε βάρος της νομοθεσίας και των κανονισμών.

Δε διαφωνούμε με την παροχή κινήτρων από το κράτος, φτάνει αυτά να παραχωρούνται με διαφάνεια, αξιοκρατικά, ισότιμα σε όλους και όχι σε λίγους και αυτά να επιστρέφονται πίσω στην κοινωνία, όπως πχ. με τον όρο εργοδότησης ανέργων .

Επαναλάβαμε και σήμερα, ότι το σχέδιο πολιτογράφησης ξένων υπηκόων βοήθησε την κυπριακή οικονομία, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται αναθεώρηση με τον καθορισμό ασφαλιστικών δικλείδων, για να μην έχουμε ξανά τις απαράδεκτες αποφάσεις με τους Μαλαισιανούς καταζητούμενους και τους Καμποτιανούς δικτάτορες, που μας έκαναν ρεζίλι διεθνώς.

Πέραν των πιο πάνω, οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν τον κόσμο με χαμηλότοκα δάνεια για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την ανέγερση ή να προχωρήσουν στην αγορά των οικοδομών τους.

Τέλος, επειδή στη σημερινή συνεδρία έγινε αναφορά στην επικείμενη ανακοίνωση από μέρους της Κυβέρνησης της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, για πολεοδομικό σχεδιασμό στο έδαφος που ελέγχουν οι Βρετανικές Βάσεις, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη την οποία περιμέναμε εδώ και 6 χρόνια. Θα πρέπει βέβαια να μελετήσουμε τη συμφωνία σε βάθος ,αφού ανακοινωθεί, για να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα επί του θέματος.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν συζητούσαμε το θέμα αυτό στην επιτροπή Εμπορίου το 2014, ο τότε ΥΠΕΣ δήλωνε ότι σε 6 μήνες το αργότερο, θα ανακοινώνονταν οι νέες πολεοδομικές ζώνες. Ελπίζουμε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα καλύψει όλες τις περιοχές και δε θα χρειαστούν ακόμα 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

09/06/20

PREV

Γραπτή Δήλωση της Σκεύης Κουκουμά για την κατάθεση Πρότασης Νόμου

NEXT

" Η κυβέρνηση να γνοιαστεί επιτέλους για τον προσφυγικό κόσμο"