Home  |  Βουλή   |  ” Η κυβέρνηση να γνοιαστεί επιτέλους για τον προσφυγικό κόσμο”

” Η κυβέρνηση να γνοιαστεί επιτέλους για τον προσφυγικό κόσμο”

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Τo θέμα της καθυστέρησης στην παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Όπως διαφαίνεται από τους αριθμούς, το 2018 εκκρεμούσε η παραχώρηση 5,703 Πιστοποιητικών Μίσθωσης ενώ σήμερα εκκρεμεί η παραχώρηση 5,300 Πιστοποιητικών Μίσθωσης. Δηλαδή στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν η κυβέρνηση κατάφερε να παραχωρήσει 403 Πιστοποιητικά Μίσθωσης!

Απαράδεκτο όμως είναι το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ευθύνεται για την μη παραχώρηση ακόμα Πιστοποιητικών Μίσθωσης στους δικαιούχους, από την άλλη τους τιμωρεί  αφού όσοι δεν κατέχουν Πιστοποιητικό Μίσθωσης δεν μπορούν τα παιδιά τους να επωφεληθούν από τα στεγαστικά σχέδια.

Δυστυχώς επικρατεί στασιμότητα στο ζήτημα εφόσον για πέραν των 4 χρόνων υπόσχονται την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση επιμέρους θεμάτων, το οποίο όπως ενημέρωσαν σήμερα, θα σταλεί στην Νομική Υπηρεσία την ερχόμενη εβδομάδα. Πότε θα κατατεθεί στην Βουλή δεν μπορεί κανένας να προβλέψει.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί η ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε σχέση με τα κληρονομικά δικαιώματα και τις διαδικασίες μεταβίβασης τους,  τους δικαιούχους οικοπέδων αυτοστέγασης που αδυνατούν να ολοκληρώσουν την κατοικία, για όσους έχουν ανεγείρει κατοικία σε Τουρκοκυπριακή γη πριν το 1980 και τα δικαιώματα όσων απεβίωσαν πριν το 2006.

Καλούμε την κυβέρνηση να γνοιαστεί επιτέλους για τον προσφυγικό κόσμο, να στελεχώσει τις υπηρεσίας αλλά και να λάβει επιτέλους τις πολιτικές αποφάσεις που θα απαμβλύνουν την ανασφάλεια, την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και να προχωρήσει τάχιστα στην αντιμετώπιση όλων των πιο πάνω ζητημάτων.

PREV

Δήλωση Κ. Κώστα για τις επιπτώσεις στον οικοδομικό τομέα λόγω της πανδημίας και τις προοπτικές που υπάρχουν

NEXT

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας