Home  |  Βουλή   |  Γραπτή Δήλωση της Σκεύης Κουκουμά για την κατάθεση Πρότασης Νόμου

Γραπτή Δήλωση της Σκεύης Κουκουμά για την κατάθεση Πρότασης Νόμου

Έχουμε καταθέσει σήμερα Πρόταση Νόμου με την οποία επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα του τμήματος που κακώς έμεινε για τόσα χρόνια να αναφέρεται ως «Ποινικά Αδικήματα κατά των Ηθών». Μέσα από την Πρόταση Νόμου επιδιώκουμε να εξισώσουμε τις αναφορές και τις ποινές σε συγκεκριμένα αδικήματα αντίστοιχα με ειδικές νομοθεσίες που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα απαλείφουμε αναχρονιστικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα στον ποινικό κώδικα που διαχωρίζουν αδικήματα για αγόρια και κορίτσια.

Στην Πρόταση μας περιλαμβάνεται πρόνοια με την οποία ποινικοποιείται  η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών, αντίστοιχα με το τι ισχύει σε άλλες χώρες και την εμπειρία που υπάρχει από το Σκανδιναβικό μοντέλο σε αυτό το ζήτημα. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν στρέφεται με κανένα τρόπο ενάντια στις γυναίκες και τους άντρες που είτε οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είτε ο φυσικός εξαναγκασμός τούς ωθεί στην πορνεία. Πρώτο, αναγνωρίζουμε ότι η πορνεία είναι συνυφασμένη με την βία. Δεν πρόκειται για το «αρχαιότερο επάγγελμα» όπως αρκετοί θα αναφέρουν αλλά για την αρχαιότερη μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες. Δεύτερο, αναγνωρίζουμε ότι ο εξαναγκασμός δεν μπορεί να αφορά μόνο την άσκηση φυσικής βίας αλλά είναι και η κοινωνικοοικονομική εξαθλίωση, μέσα στην οποία η καταφυγή στην πορνεία παρουσιάζεται ως «επιλογή» της γυναίκας. Τρίτο, όλες οι μελέτες, οι έρευνες, οι αναφορές από την Αστυνομία και τις ΜΚΟ συνδέουν τα κυκλώματα πορνείας με τα κυκλώματα εμπορίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις που γυναίκες εισέρχονται «αυτόβουλα» στην πορνεία, σε ελάχιστο χρόνο εγκλωβίζονται στα κυκλώματα εμπορίας. Για αυτό το λόγο, χτυπούμε τη ζήτηση για να χτυπήσουμε και τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων. Τέταρτο, το οποίο για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό: η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Το γυναικείο σώμα, δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται.

Η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών όμως δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Χρειάζεται σοβαρό έργο και από την ίδια την Κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου το οποίο να στηρίζει πολύπλευρα αποτελεσματικά και χωρίς περιορισμούς στους πόρους, σε όσες γυναίκες και άντρες επιλέξουν να ξεφύγουν από την πορνεία. Το μέγεθος του σχεδίου θα δείξει και την αποφασιστικότητα της πολιτείας να χτυπήσει ουσιαστικά τους εκμεταλλευτές και όχι τους εκμεταλλευόμενους. Τους εμπόρους και όχι τα θύματα.

05.06.2020

PREV

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

NEXT

Δήλωση Κ. Κώστα για τις επιπτώσεις στον οικοδομικό τομέα λόγω της πανδημίας και τις προοπτικές που υπάρχουν