Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού

Η Επιτροπή Οικονομικών εξετάζει προϋπολογισμούς έντεκα ημικρατικών οργανισμών και έχουμε συμφωνήσει ότι την ερχόμενη Παρασκευή στην ολομέλεια -κατ΄ εξαίρεση- θα είναι προς ψήφιση προϋπολογισμοί δέκα έξι ημικρατικών οργανισμών. Στόχος είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το γεγονός ότι πολλοί ημικρατικοί οργανισμοί αργοπορημένα κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους.  Είναι ευθύνη και της κυβέρνησης οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών να κατατίθενται έγκαιρα για να μπορεί η Βουλή να εξετάζει σωστά και σε βάθος  αυτούς τους προϋπολογισμούς.

Ανάμεσα στους προϋπολογισμούς που είδαμε είναι κι αυτός της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Την περασμένη βδομάδα είχαμε υποβάλλει ως ΑΚΕΛ σωρεία ερωτημάτων. Αρκετές από τις απαντήσεις που πήραμε ποσώς μας ικανοποιούν.  Σε πολλές των απαντήσεων το αρμόδιο Υπουργείο υπεκφεύγει, σε κάποιες ερωτήσεις δεν δίνει απαντήσεις και σε κάποιες άλλες δεν λέγεται η αλήθεια όπως π.χ για την δήθεν αύξηση των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση. Τα στοιχεία καταμαρτυρούν ότι υπάρχει μείωση των εσόδων του κράτους από την συμφωνία που έχει γίνει.

Επίσης, το Υπουργείο δεν ενημερώνει ορθά και δεν δίνει στοιχεία για τα ζητήματα ασφάλειας στο χώρο του Λιμανιού. Ενώ είχαμε καταγγείλει ότι το περασμένο μήνα υπήρξαν τρία πολύ σοβαρά ατυχήματα, εντούτοις το Υπουργείο χαρακτηρίζει τα ατυχήματα ως μικροατυχήματα. Από την προηγούμενη βδομάδα είχαμε ζητήσει να μας αποστείλουν στοιχεία για τον αριθμό των ατυχημάτων την περίοδο που την διαχείριση του Λιμανιού την είχε η Αρχή Λιμένων και πόσα είναι τώρα που την έχει ο ιδιώτης, αλλά τέτοια στοιχεία δεν έχουν προσκομιστεί.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων  είναι ελλειμματικός και το Υπουργείο με διάφορα αριθμητικά τεχνάσματα προσπαθεί να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό ως πλεονασματικό. Επιπρόσθετα το Υπουργείο εξακολουθεί να μην απαντά στην Αρχή Λιμένων για την ανησυχία που εκφράζει η Αρχή  για τη βιωσιμότητα της μετά από την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του Λιμανιού Λεμεσού.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ έχει κάνει μια πολύ κακή συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Τα στοιχεία που έχουν δοθεί αποδεικνύουν ότι αυτή η συμφωνία είναι κακή και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομίας. Για αυτό το θέμα θα κληθεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο στην Επιτροπή Ελέγχου στην οποία ως ΑΚΕΛ έχουμε κατατιθεμένο θέμα.

Στην Επιτροπή είδαμε και τον προϋπολογισμό του Κ.Ο.Α. Και  σήμερα, όπως και στην Επιτροπή Ελέγχου την περασμένη βδομάδα, έχουν εγερθεί ζητήματα για τις ατασθαλίες, το νεποτισμό, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος που γίνεται σε μια σειρά από ομοσπονδίες, οι οποίες χορηγούνται με λεφτά των φορολογουμένων πολιτών μέσω του Κ.Ο.Α αλλά που δυστυχώς δεν ελέγχονται επαρκώς. Και σε αυτό το θέμα το ΑΚΕΛ θα καταθέσει σχετικές προτάσεις έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα στον Κ.Ο.Α να μπορεί να ελέγχει ουσιαστικά και να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται είτε κακοδιαχείριση, είτε διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ομοσπονδίες.

12 Μαρτίου 2018

PREV

"Οι κυβερνώντες να εγκαταλείψουν τα παιχνίδια με τη Δημόσια Υγεία"

NEXT

«Ο θεσμός των ΣΥΟΠ καταρρέει»