Home  |  Βουλή   |  «Ο θεσμός των ΣΥΟΠ καταρρέει»

«Ο θεσμός των ΣΥΟΠ καταρρέει»

Δήλωση Κώστα Κώστα αναφορικά με τα προβλήματα των Συμβασιούχων Οπλιτών

Ως ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της διαβεβαίωσης επιλαχόντων ΣΥΟΠ, επαναλαμβάνουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, τα οποία οδήγησαν εκατοντάδες από αυτούς σε παραίτηση.

Υπενθυμίζουμε κατ’ αρχήν, ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση με Υπουργό τον αείμνηστο Κώστα Παπακώστα αποφάσισε να προωθήσει τη κλιμακωτή μείωση της στρατιωτικής θητείας στη βάση των επιστημονικών μελετών του επιτελών του ΓΕΕΦ, της οποίας θα προηγείτο η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς και η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, ο ΔΗ.ΣΥ., αλλά και άλλα κόμματα, αντέδρασαν έντονα και δεν επέτρεψαν να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια.

Πως προχώρησαν όμως στη μείωση της θητείας η Κυβέρνηση και ο ΔΗ.ΣΥ.; Χωρίς διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, χωρίς καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη, χωρίς  τη σύμφωνη γνώμη της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς. Και επειδή είμαστε σοβαρό κόμμα, δεν πρόκειται να πούμε δημόσια το τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη βιασύνη και την προχειρότητα της κυβέρνησης να εξαγγείλει τη μείωση της θητείας λίγο πριν τις Βουλευτικές του 2016, παρ όλες τις, κατ’ επανάληψη, προειδοποιήσεις και έντονες ανησυχίες του ΑΚΕΛ.

Πώς προχώρησαν οι κυβερνώντες στην πρόσληψη των πρώτων 3,000 Συμβασιούχων Οπλιτών για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε με τη μείωση της θητείας; Επίσης βεβιασμένα, πρόχειρα και χωρίς Κανονισμούς και άρα ουσιαστικά χωρίς κριτήρια.

Φωνάζαμε την Άνοιξη του 2016, ότι είναι αδιανόητο να προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας σε μαζικές προσλήψεις ΣΥΟΠ με μοναδικό κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης και χωρίς Κανονισμούς. Βέβαια, ο τότε Υπουργός, διαβεβαίωνε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, ότι οι Κανονισμοί θα κατατεθούν στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2016.

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε και οι Κανονισμοί αγνοούνται. Κάθε φορά που ο Υπουργός ερχόταν στη Βουλή, ρωτούσαμε επίμονα πότε θα τους καταθέσει και ακούγαμε δυστυχώς μόνο υποσχέσεις.

Χωρίς Κανονισμούς, έγινε και η δεύτερη προκήρυξη πρόσληψης ΣΥΟΠ, η οποία έγινε γιατί οι αποχωρήσεις των ΣΥΟΠ της πρώτης προκήρυξης, δεν μπορούσαν πλέον να καλυφθούν αφού είχαν ήδη προσληφθεί όλοι οι επιλαχόντες, περίπου 700 άτομα.

Φωνάζουμε ως Κόμμα από το Νοέμβριο του 2016 που προσελήφθηκαν οι πρώτοι ΣΥΟΠ, ότι ο θεσμός αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα κυρίως με τον αριθμό των υπηρεσιών, τις απαλλαγές μετά από υπηρεσία και πολλά άλλα. Ο τέως Υπουργός Άμυνας δεν ήθελε καν να ακούσει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου του στην Επιτροπή Οικονομικών, όταν τον ρωτήσαμε για το πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο του τα προβλήματα των ΣΥΟΠ, μας απάντησε σε έντονο ύφος, ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και ότι αυτή ήταν μια ερώτηση με προεκλογικές σκοπιμότητες.

Και ενώ κατά τον τέως Υπουργό και βεβαίως την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν προβλήματα, μέχρι σήμερα πέραν των 1,000 ΣΥΟΠ, έχουν αποχωρήσει ή έχουν απολυθεί από την Εθνική Φρουρά.

Ως Κόμμα, τη περασμένη Πέμπτη, κατά τη πρώτη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας με το νέο Υπουργό Άμυνας, του αναφέραμε τα σοβαρά προβλήματα του θεσμού και του ζητήσαμε όπως το συντομότερο καταθέσει στη Βουλή του Κανονισμούς που θα διέπουν τους ΣΥΟΠ.

Λυπούμαστε ειλικρινά αλλά δυστυχώς ο θεσμός των ΣΥΟΠ, λόγω της προχειρότητας και των βεβιασμένων προεκλογικών ενεργειών της Κυβέρνησης και του ΔΗ.ΣΥ., καταρρέει και αν δεν αποφασίσει το αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας να πάρει μέτρα, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρησιακή ικανότητα και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Η ευθύνη, βαραίνει πλέον το νέο Υπουργό Άμυνας, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις, πριν να είναι πολύ αργά.

12/03/2018

PREV

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για την Αρχή Λιμένων Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού

NEXT

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την κληρονομικότητα κατοικιών σε τουρκοκυπριακές περιουσίες