Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Α. Φακοντή για το νομοσχέδιο για παροχή σύνταξης χηρείας στους άντρες

Δήλωση Α. Φακοντή για το νομοσχέδιο για παροχή σύνταξης χηρείας στους άντρες

Συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για παροχή σύνταξης χηρείας στους άντρες, των οποίων οι σύζυγοι έχουν αποβιώσει κατά ή μετά την 1/1/2018. Να θυμίσω ότι νομοσχέδιο με τις ίδιες ακριβώς προτεινόμενες ρυθμίσεις είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση το 2018.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί τότε, και συγκεκριμένα με την άνιση μεταχείριση που αυτό επέφερε μεταξύ των χήρων αντρών, καθώς και μεταξύ των γυναικών που εισέφεραν στο ΤΚΑ, είχε διαφωνήσει η πλειοψηφία της Βουλής γι΄ αυτό και υπερψήφισε και ενσωμάτωσε σε αυτό τροπολογία του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων.

Η τροπολογία μας είχε ως στόχο την άρση της αδικίας και τη διασφάλιση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης παραχωρώντας σύνταξη χηρείας σε όλους τους άντρες που πληρούν τα κριτήρια, ανεξαρτήτως του πότε απεβίωσε η σύζυγος τους.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας αρχικά ανέπεμψε το νόμο, στον οποίο είχε ενσωματωθεί η εν λόγω τροπολογία, και στη συνέχεια, μετά την απόρριψη της αναπομπής από την πλειοψηφία της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε στην αναφορά του εν λόγω νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις που προώθησε η Βουλή, λόγω της αύξησης των δαπανών του κράτους που αυτές επιφέρουν.

Ως ΑΚΕΛ σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν μπορούμε όμως, να μην επαναλάβουμε τη θέση μας ότι το σημαντικότερο συνταγματικό πρόβλημα που προκύπτει με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι η μεγάλη ανισότητα που δημιουργεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο δικαιούχοι σε σύνταξη χηρείας είναι μόνο οι άντρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε κατά ή μετά την 1/1/2018.

Η εν λόγω νομοθεσία, πολύ πιθανόν, εάν κάποιος ενδιαφερόμενος προσφύγει στο δικαστήριο, αυτή να κριθεί αντισυνταγματική λόγω άνισης μεταχείρισης μεταξύ χήρων αντρών.

Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά ούτε και της κοινωνίας, και εμμένει στην προώθηση μιας ρύθμισης η οποία διατηρεί τις ανισότητες και τη διάκριση σε βάρος πολλών χήρων αντρών.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση της και θα παραχωρηθεί σύνταξης χηρείας αναδρομικά στους δικαιούχους από την 1/1/2018.

11/06/2019

PREV

Ανέτοιμη και ανίκανη η Κυβέρνηση να υποστηρίξει τις αποφάσεις της. Πειραματίζεται με θύματα τα παιδιά μας

NEXT

Αποσπασματικά και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό επιβάλλουν τις εξετάσεις των τετραμήνων