Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 

  • Καμία πρόθεση από μέρους της κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος των ωραρίων καταστημάτων
  • Πολιτική φιλοσοφία των κυβερνώντων ο τερματισμός της λειτουργίας των κρατικών δομών φροντίδας βρεφών, νηπίων και ηλικιωμένων
  • Χωρίς ακριβή χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση νομοσχεδίου για παραχώρηση σύνταξης χηρείας και ετοιμασία του Σχεδίου για παραχώρηση επιδόματος στους αγωνισθέντες το 1974

Για το ΑΚΕΛ, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης της Κ.Ε. Εργασίας με την Υπουργό Εργασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από απογοητευτικό καθώς:

Πρώτο, επιβεβαιώσαμε, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά την απροθυμία της κυβέρνησης να επιλύσει το ακανθώδες πρόβλημα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο, κάτι που ταλανίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπαλλήλους στο λιανικό εμπόριο εδώ και μια πενταετία.

Δεύτερο, οι κυβερνώντες μετά από τέσσερα χρόνια διαβεβαιώσεων και δεσμεύσεων ενώπιον της Κ.Ε. Εργασίας ότι δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης ο τερματισμός λειτουργίας δομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, παραδέχθηκαν ότι πολιτική τους φιλοσοφίας είναι το κλείσιμο των κρατικών παιδοκομικών σταθμών και κέντρων ενηλίκων με την παραχώρηση τους στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τους κυβερνώντες λύση στα προβλήματα των χαμηλόμισθων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού αποτελεί η παραχώρηση σε αυτούς ενός επιδόματος για εξυπηρέτηση τους από τον ιδιωτικό τομέα.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε την κάθετη διαφωνία μας με την εκχώρηση κρατικών δομών φροντίδας βρεφών, νηπίων και ηλικιωμένων στον ιδιωτικό τομέα. Η αποξένωση των κρατικών δομών είτε μέσω της συνδιαχείρισης τους με την Αρχιεπισκοπή, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα κενά στις δομές κοινωνικής φροντίδας στην Κύπρο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς οι δαπάνες στην Κύπρο για κοινωνική προστασία κατατάσσονται στις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη συνδιαχείριση των κρατικών παιδοκομικών σταθμών με την Αρχιεπισκοπή ζητήσαμε από το Υπουργείο Εργασίας όπως παρέμβει για απόσυρση των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των παιδοκομικών σταθμών που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή, οι οποίοι αποκλείουν από τα δομές αυτές και γενικότερα την εκπαίδευση ομάδες παιδιών, προκαλώντας διάκριση.

Τρίτο, εξακολουθεί να παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση για ρύθμιση σοβαρών ζητημάτων και αποκατάσταση αδικιών και στρεβλώσεων, για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες υπήρχε δέσμευση εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, πάρθηκε τελικά απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και εντούτοις, ακόμα γίνονται αναλογιστικές μελέτες για το κόστος που θα επιφέρει. Για το τιμητικό επίδομα στους αγωνισθέντες το 1974 λάβαμε ως ΑΚΕΛ δέσμευση για παραχώρηση του, από Μάιο του 2017 που το είχαμε θέσει.  Και πάλι τα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις που δόθηκαν δεν τηρήθηκαν.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και εποικοδομητική κριτική εκεί και όπου χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας που να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

07 Μαρτίου 2018

PREV

«Υπάρχουν ευθύνες για την πυρκαγιά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας»

NEXT

Γονείς που συμβιώνουν χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αποκλείονται από επίδομα πατρότητας