Home  |  Βουλή   |  Γονείς που συμβιώνουν χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αποκλείονται από επίδομα πατρότητας

Γονείς που συμβιώνουν χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αποκλείονται από επίδομα πατρότητας

 

Γραπτή Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

“Η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει να αποκλείει τους γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης από την παροχή επιδόματος πατρότητας”

Μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας περί παροχής άδειας και επιδόματος πατρότητας, ως ΑΚΕΛ εντοπίσαμε την αδυναμία που παρουσιάστηκε αφού ουσιαστικά αποκλείονται από το δικαίωμα αυτό οι γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε αποσκοπεί στην επέκταση του δικαιώματος σε άδεια και επίδομα πατρότητας στα ζευγάρια που αποκτούν παιδί χωρίς να έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αλλά συμβιώνουν αρμονικά.

Παρόλο που η Υπουργός Εργασίας κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη Βουλή τον Ιούλιο του 2017, στην προσπάθεια της να πείσει τα μέλη της Επιτροπής που ζητούσαν όπως η δεκαπενθήμερη άδεια πατρότητας παραχωρείται εντός καθορισμένης περιόδου αλλά με δικαίωμα αυτή να επεκτείνεται και πέραν των 16 εβδομάδων της άδειας μητρότητας, τόνισε ότι σκοπός της παραχώρησης της άδειας πατρότητας είναι οι δύο γονείς να είναι μαζί με το παιδί τους ταυτόχρονα, ώστε ο πατέρας να έρθει πιο κοντά με το παιδί του και ταυτόχρονα να παρέχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια προς τη μητέρα.

Αυτή η θέση φαίνεται να εγκαταλείπεται από την Υπουργό, η οποία διαφωνεί κάθετα με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία δίνει αυτή την ευκαιρία και στα ζευγάρια που δεν έχουν παντρευτεί, αλλά συμβιώνουν και απέκτησαν παιδί.

Ως ΑΚΕΛ κρίνουμε ότι η πατρότητα από μόνη της δε συνδέεται με το γάμο αλλά με το παιδί, γι΄ αυτό και η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση της διάκρισης που υφίσταται μεταξύ των ζευγαριών που αποκτούν παιδί μετά από γάμο και των ζευγαριών που αποκτούν παιδί χωρίς να έχει προηγηθεί η τέλεση γάμου ή η σύναψη συμφώνου συμβίωσης, καθώς και της διάκρισης που υφίσταται μεταξύ ανδρών και γυναικών αφού μια άγαμη μητέρα δικαιούται άδεια και επίδομα μητρότητας, ενώ ένας άγαμος πατέρας όχι.

Στις νομοθεσίες του ΕΕΕ και του Επιδόματος Τέκνου αναγνωρίζεται η συμβιωτική σχέση και υπάρχουν και τα εργαλεία και οι ασφαλιστικές δικλίδες για έλεγχο/ διαπίστωση της συμβίωσης ενώ στην περίπτωση της πατρότητας το ΥΕΠΚΑ επιμένει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η γνησιότητα της συμβίωσης. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι την κάλυψη των οικογενειών που πραγματικά διατηρούν μια υγιή συμβιωτική σχέση και δικαιούνται στην άδεια και επίδομα πατρότητας.

Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των άγαμων ζευγαριών που αποκτούν παιδί και γι΄ αυτό θα οδηγήσει την πρόταση νόμου στην ολομέλεια.

08 Μαρτίου 2018

PREV

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

NEXT

"Οι κυβερνώντες να εγκαταλείψουν τα παιχνίδια με τη Δημόσια Υγεία"