Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Αντρέα Φακοντή μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Δήλωση Αντρέα Φακοντή μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

(Α) Αίτημα του ΑΚΕΛ κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας

Ως ΑΚΕΛ έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη την αναγκαιότητα για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων με αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι συντάξεις που παραχωρούνται από το ΤΚΑ, παρά τις κατά καιρούς αυξήσεις, εντούτοις συνεχίζουν να παραμένουν  χαμηλές. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την επιβολή της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης. Σε πολλές περιπτώσεις, ακριβώς λόγω της αναλογιστικής μείωσης, η κατώτατη σύνταξη, η οποία παραχωρείται από το ΤΚΑ είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κοινωνική σύνταξη.

            Το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων αφού σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και εάν χαμηλοσυνταξιούχος λάβει το μέγιστο ποσό του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, αυτό δεν του εξασφαλίζει εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης του.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε εκ νέου από το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης/ κατάργησης της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται το 63ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και το ενδεχόμενο αύξησης στις συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κρίνουμε ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ενθάρρυνση της πρόωρης αφυπηρέτησης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης που διενεργείται για λογαριασμό του ΤΚΑ, καλέσαμε το αρμόδιο υπουργείο να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε αρχές του νέου έτους να είναι έτοιμο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης και διαβίωσης για όλους τους συνταξιούχους.

(Β) Αίτημα ΑΚΕΛ για αναθεώρηση των προνοιών του Σχεδίου του τιμητικού επιδόματος για όσους έχουν υπηρετήσει πρόσθετη θητεία στην Ε.Φ. το 1974

Το ΑΚΕΛ έθεσε για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση το αίτημα του για αποσύνδεση του τιμητικού επιδόματος από το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης, εφόσον αυτό αποφασίστηκε να παραχωρείται από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για εμάς, η αναγνώριση της προσφοράς των αγωνισθέντων, των αιχμαλώτων και των παθόντων κατά την περίοδο του 1974 δεν μπορεί να συνδέεται με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας, αλλά με τη διάρκεια των μηνών που αυτά τα άτομα έδιναν μάχη για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Επαναλαμβάνουμε ότι το ΑΚΕΛ ζητά όπως:

  • Αναθεωρηθεί το ύψος του τιμητικού επιδόματος των €5 και των €10 ώστε να παραχωρείται στους αγωνισθέντες, τους αιχμαλώτους και τους παθόντες κατά την περίοδο του 1974 ένα αξιοπρεπές τιμητικό επίδομα (καθορισμός ελάχιστου ποσού) ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην πατρίδα μας.
  • Αναθεωρηθούν οι πρόνοιες του Σχεδίου ώστε δικαιούχοι να καταστούν και όσοι έχουν υπηρετήσει στην Ε.Φ. και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και λόγω ακριβώς του τραυματισμού τους απολύθηκαν/ δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν στην Ε.Φ. κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Ο διαχωρισμός των αγωνισθέντων στο πραξικόπημα με τους αγωνισθέντες στην εισβολή αποτελεί κατάφορη διάκριση και προσβολή.
  • Δικαιούχοι του Σχεδίου καταστούν οι αγωνισθέντες, οι αιχμάλωτοι και οι παθόντες κατά την περίοδο του 1974 που δεν είναι δικαιούχοι σε θεσμοθετημένη σύνταξη όπως είναι οι δικαιούχοι κοινωνικής σύνταξης και οι απόδημοι.
  • Αναθεωρηθούν οι πρόνοιες του Σχεδίου προκειμένου οι όμηροι πολέμου (μη στρατεύσιμοι/ άμαχοι) να καταστούν δικαιούχοι του Σχεδίου.

Το Υπουργείο Εργασίας, μετά από πιέσεις μελών της Κ. Ε. Εργασίας, αλλά και των επηρεαζομένων, αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα των αμάχων/ μη στρατεύσιμων αιχμαλώτων, καθώς και των ληπτών σύνταξης αναπηρίας και τους παραχωρήσει το τιμητικό επίδομα.

Δυστυχώς, τα υπόλοιπα αιτήματα, τα οποία ως ΑΚΕΛ θέτουμε εδώ και δύο χρόνια, εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη ικανοποιηθεί. Το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα τα μελετήσει και θα επανέλθει. Γι΄ αυτό και η αγανάκτηση των ατόμων που είναι δικαιούχοι τιμητικού επιδόματος €5 και €10, καθώς και των ατόμων που έχουν υπηρετήσει και τραυματιστεί κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, είναι μεγάλη.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και να ασκεί πίεση προς την κυβέρνηση για αναθεώρηση των προνοιών του Σχεδίου ώστε να αναγνωριστεί και έμπρακτα η προσφορά όλων αυτών των ατόμων προς την πατρίδα μας.

29/10/2019

PREV

Στο βωμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής η πολιτιστική μας κληρονομιά

NEXT

Δίκαιος ο αγώνας των κτηνοτρόφων της κτηνοτροφικής περιοχής Πολεμιδιών