Home  |  Βουλή   |  Στο βωμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής η πολιτιστική μας κληρονομιά

Στο βωμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Αρχιεπισκοπής η πολιτιστική μας κληρονομιά

Δήλωση Αντρέα Φακοντή μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι ιδιοκτησία του κυπριακού λαού γι΄ αυτό και θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό των οποιοδήποτε επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο αποχαρακτηρισμός του τεμαχίου στην θέση Παχύαμμος στην Γεροσκήπου από Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα, αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί για πρώτη φορά Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό τεμαχίου ενώ ακόμα βρίσκονταν σε εξέλιξη ανασκαφές. Στον συγκεκριμένο χώρο προγραμματίζεται επιχειρηματική ανάπτυξη με την ανέγερση δύο πύργων και ενός πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

Το ίδιο το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε αποκαλύψει ότι τα ευρήματα στο χώρο είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σημασίας. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στην επιφάνεια ένα ιερό της ελληνιστικής περιόδου που όμοιο του δεν έχει στην Κύπρο, αφού είναι το πρώτο. Επίσης, έχει φέρει στην επιφάνεια ένα υδραγωγείο.

Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ενημερωθήκαμε από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι στο τεμάχιο δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες ανασκαφικές εργασίες, αλλά απλώς μια διερευνητική αρχαιολογική ερευνά, και ως εκ τούτου θα  πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε όλο το τεμάχιο. Για να μπορέσει, όμως, το Τμήμα Αρχαιοτήτων να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να έχει την έγκριση του ιδιοκτήτη που είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δώσει την έγκριση της ώστε να μπορέσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ολοκληρώσει την αρχαιολογική ερευνά, αλλά και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για διαφύλαξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί.

Ο αποχαρακτηρισμός τεμαχίου από αρχαίο μνημείο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για διεκδίκηση αποχαρακτηρισμού και άλλων τεμαχίων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και του ΕΦΚΑΦ γι΄ αυτό και θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί ανάλογα το άρθρο 23(9) του Συντάγματος.

Το ΑΚΕΛ παρακολουθεί το όλο θέμα και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία θα κληθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων Υπουργείων.

24/10/2019

PREV

Απαραίτητη η αποτελεσματική προστασία των πληροφοριοδοτών για την πάταξη της διαφθοράς

NEXT

Δήλωση Αντρέα Φακοντή μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας