Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Βιομηχανίας και Τουρισμού

Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Βιομηχανίας και Τουρισμού

Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Προϋπόθεση η εκπόνηση δυο μελετών πριν προχωρήσει η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της κρίσης βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού, αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19, με την  προστασία της υγείας των πολιτών από την μεταφορά του ιού στη χώρα, από τουρίστες που θα έρχονταν στο νησί και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού, με την παροχή κινήτρων κυρίως για τον κοινωνικό τουρισμό.

Παρά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που γίνονταν από την Κυβέρνηση, πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του 2020, ενημερωθήκαμε σήμερα από τον Υφυπουργό Τουρισμού ότι οι αφίξεις τουριστών, μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο 16% σε σύγκριση με την περσινή τουριστική περίοδο.

Περαιτέρω, η νέα έξαρση του COVID-19 μας προκαλεί έντονη ανησυχία ως ΑΚΕΛ για την κατάσταση, η οποία πλήττει σοβαρά την οικονομία του τόπου με αλυσιδωτές δραματικές επιπτώσεις.

Όσο αφορά στην πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, επαναλάβαμε και σήμερα ότι αναμένουμε ότι η Στρατηγική θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα του τομέα και ότι θα προχωρήσει μετά την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Μελέτης Υπολογισμού της Φέρουσας Ικανότητας, μελέτες τις οποίες απαιτούσαμε επίμονα ως κόμμα, αφού δεν ήταν αναγκαία υποχρέωση στην αρχική μελέτη.

Στον κ. Υφυπουργό τονίσαμε ότι δεν διαφωνούμε με την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση των παραλιών, η οποία αναφέρεται μέσα στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού και κυρίως για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την υγεία των πολιτών και την καθαριότητα.

Εκφράσαμε, όμως, τον προβληματισμό μας για το πιλοτικό πρόγραμμα θεματικών παραλιών και ζητήσαμε όπως το συντομότερο κατατεθεί στη Βουλή ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, γιατί ανησυχούμε μήπως τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στη δημιουργία ιδιωτικών παραλιών, στις οποίες η πρόσβαση των πολιτών δεν θα επιτρέπεται.

Επαναλάβαμε και σήμερα, ότι ως ΑΚΕΛ θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και κυρίως τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Τονίσαμε, παράλληλα, ότι δεν θα διστάσουμε να σταματήσουμε δράσεις, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από τη Βουλή, αν οι δράσεις αυτές θα είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα.

Το συντομότερο να παραχωρηθούν αντισταθμιστικά ωφελήματα στις κοινότητες που γειτνιάζουν με το Βασιλικό

Έπειτα από την -πέραν του ενός έτους- καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου που προβλέπει την παραχώρηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων στις εννέα κοινότητες που γειτνιάζουν με το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου η κατ’ άρθρο συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, ώστε να διευκρινιστούν πρόνοιες, να αποσαφηνιστούν γκρίζες ζώνες και να αφαιρεθούν διττές ερμηνείες και παραθυράκια που πιθανόν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζεται η καταβολή του ελάχιστου ποσού στις κοινότητες, ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση της περιοχής, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη τους και για την ευημερία των κατοίκων τους.

Πάγια θέση μας είναι η ευημερία, η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων όλων των Κοινοτήτων που επηρεάζονται δυσμενώς από αναγκαία έργα υποδομής που εξυπηρετούν ολόκληρο το νησί, εξ’ ου και ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε πρόταση νόμου που αφορά σε παραχώρηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε κοινότητες τόσο της περιοχής Βασιλικού όσο και της Δεκέλειας, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στους κυβερνώντες για κατάθεση του παρόντος νομοσχεδίου.

Στόχος μας, ως ΑΚΕΛ, είναι η ολοκλήρωση της εξέτασης και η ψήφιση του νομοσχεδίου προς όφελος των κοινοτήτων, το συντομότερο δυνατό.

03/11/2020

PREV

Απαιτείται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των οροθετικών ατόμων

NEXT

Αναγκαία η εκπόνηση νέων σχεδίων για τους πρόσφυγες