Home  |  Βουλή   |  Απαιτείται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των οροθετικών ατόμων

Απαιτείται πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των οροθετικών ατόμων

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών

Συζητήσαμε σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο.  Δυστυχώς, σε κάθε ζήτημα που ανοιγόταν, φαινόταν η έλλειψη σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης για να προστατευθούν και να στηριχθούν αποτελεσματικά τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο.

  1. Ενώ υπάρχει σχέδιο για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη οροθετικών ατόμων στην δημόσια υπηρεσία, εντούτοις η τελευταία πρόσληψη έγινε το 2011, ένεκα έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και τμημάτων.
  2. Έγινε παραδεκτό ότι η πολιτεία είναι εδώ και χρόνια ανέτοιμη σε επίπεδο στελέχωσης και υποδομών για να αξιοποιήσει πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την στήριξη των οροθετικών ατόμων.
  3. Σήμερα στέλνεται σε όσους οροθετικούς το ζητήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό ως κίνητρο για να ακολουθούν την θεραπεία από την Γρηγόριο Κλινική, το οποίο επιβάλλεται να αυξηθεί. Δυστυχώς, το επίδομα αυτό παραχωρείται με τρόπο που φαίνεται να παραβιάζει τα δικαιώματα τους. Τραπεζικά ιδρύματα ζητούν εξηγήσεις για αυτό το επίδομα και, μόλις διαπιστώσουν ότι πρόκειται για οροθετικούς, ενημερώνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες και τερματίζονται οι ασφάλειες ζωής που έχουν για δάνειά τους.

Όλα τα πιο πάνω πρέπει, επιτέλους, η Κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει μακριά από επικοινωνιακά τερτίπια και έχοντας οδηγό μόνο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.

02/11/2020

PREV

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ αφαιρείται από τους αγρότες για να πάει στις τράπεζες!

NEXT

Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Βιομηχανίας και Τουρισμού