Home  |  Βουλή   |  Αναγκαία η εκπόνηση νέων σχεδίων για τους πρόσφυγες

Αναγκαία η εκπόνηση νέων σχεδίων για τους πρόσφυγες

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

Εξετάσαμε σήμερα τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το 2021. Μέσα από την συζήτηση διαπιστώνουμε τα εξής :

  • Ο ΦΙΚΒ κάνει ουσιαστικές προσπάθειες για να μπορέσει να αξιοποιήσει στον ψηλότερο βαθμό τα ετήσια κονδύλια που του παρέχονται.
  • Υπάρχουν σχέδια, τα οποία δεν αξιοποιούνται πλήρως, όπως είναι το σχέδιο για επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιστημόνων, το οποίο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί για να καταστεί ελκυστικότερο, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες.
  • Υπάρχει τεράστια ανάγκη για δημιουργία νέων σχεδίων στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Η διαπίστωση για τη σταθερή αύξηση όσων απευθύνονται στην Επιτροπή Αποζημιώσεων θα πρέπει, επιτέλους, να ανησυχήσει την Κυβέρνηση και να αντιληφθεί ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών που βρίσκονται σε αδιέξοδα και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα σχέδια του ΦΙΚΒ.
  • Πρέπει να τερματιστεί ο εμπαιγμός του προσφυγικού κόσμου σε σχέση με το σχέδιο παραχώρησης επιδόματος απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών και γενικότερα για την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Το πισωγύρισμα και οι συνεχείς αμφιταλαντεύσεις της Κυβέρνησης δημιουργούν περεταίρω απογοήτευση μέσα στον προσφυγικό κόσμο.
  • Πρέπει να γίνουν οι νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις για να υπάρχει δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίοι ανέρχονται στο 20%, να προχωρήσουν σε δήλωση των περιουσιών τους.

Αρκετά από αυτά τα ζητήματα δεν είναι σημερινά και για αυτό το λόγο η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα να δώσει απαντήσεις και κυρίως λύσεις, ώστε να μπορέσει επιτέλους ο ΦΙΚΒ να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

03/10/2020

PREV

Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Βιομηχανίας και Τουρισμού

NEXT

Η κυβέρνηση να πάψει να συμπεριφέρεται ως κοινός παραβάτης