Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Ως Επιτροπή Νομικών έχουμε σήμερα ολοκληρώσει τη συζήτηση αναφορικά με τη ρύθμιση του ζητήματος της κενωθείσας ή αποποιηθείσας έδρας. Το γνωστό πρόβλημα που ταλανίζει τη Βουλή από το 2016.

Φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στην αναγκαιότητα να καλυφθεί το κενό στην περίπτωση που ο Βουλευτής αποποιείται την έδρα πριν από την ανακήρυξη ή από την ανακήρυξη μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στο Κοινοβούλιο.

Επειδή στη συζήτηση διαπιστώσαμε ακόμα ένα συνταγματικό κενό, εκείνο που αφορά την περίπτωση κατά την οποία ο εκλεγείς Βουλευτής πεθαίνει πριν από την ανάληψη καθηκόντων, έχουμε αξιοποιήσει την ευκαιρία για να προσθέσουμε και αυτό το ενδεχόμενο. Δηλαδή πέραν της αποποίησης της έδρας, την αδυναμία κατάληψης της για το λόγο που ανέφερα προηγουμένως.

Επομένως έχουμε αποφασίσει ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Oλομέλειας της Βουλής. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες επιφυλάχθηκαν, αλλά υπάρχει μια γενικευμένη τάση για να γίνει η τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτό είναι θετικό για να αντιμετωπίσουμε μετέπειτα με νομοθεσία το υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βουλή. Η πλειοψηφία των κομμάτων -ενδεχομένως και όλα, δεν μπορώ να προκαταλάβω- σίγουρα θεωρεί ότι πρέπει το θέμα να ρυθμίζεται κατά αναλογία του πως ρυθμίζεται σήμερα. Δηλαδή με την κατάληψη της έδρας από τον πρώτο επιλαχόντα.

Όριο θητειών

Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται ενώπιον μας νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των θητειών Προέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών. Πρέπει να πω ότι είχε ζητηθεί χρόνος στο παρελθόν για γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία διότι σε πρώτη φάση υπήρχαν προβληματισμοί για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα.

Σήμερα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στη ρύθμιση και καθορισμό θητειών. Μας λέχθηκε φυσικά ότι όσον αφορά Βουλευτές κάνουμε κάτι καινούριο στα Συνταγματικά δρώμενα και δεν υπάρχει σημαντικό προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, εμείς  θεωρούμε ότι αν εννοούμε τον εκσυγχρονισμό, πρέπει να προβούμε σε ριζοσπαστικές κινήσεις για να δοθούν ευκαιρίες και σε νεότερους ανθρώπους να καταλάβουν δημόσια αξιώματα. Υπάρχουν πολλοί ικανοί και σε διαφορετικές ηλικίες.  Επομένως παίρνει την πορεία του το νομοσχέδιο για να συζητηθεί και οδηγηθεί στην Ολομέλεια μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, δεδομένου ότι αφορά και στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2021.

Ως ΑΚΕΛ, ούτως ή άλλως έχουμε ρυθμίσει αυτά τα θέματα –ενδεχομένως και άλλα κόμματα- δηλαδή τον καθορισμό ορίου θητειών.

Μένουν μόνο δύο ζητήματα ανοιχτά. Πρώτο η δική μας πολιτική θέση ότι οι θητείες δεν είναι ανάγκη να είναι διαδοχικές αλλά να είναι αθροιστικές. Δηλαδή να συντρέχουν. Να μη χρειάζεται να κάνει κάποιος 3 θητείες ως Βουλευτής αλλά να είναι συνολικά τρεις θητείες οποτεδήποτε στο παρελθόν. Το δεύτερο σημείο προβληματισμού, δεδομένου ότι οι Αρχηγοί των Κομμάτων δεν σταυροδοτούνται αλλά εκλέγονται αυτόματα και επίσης για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας των κομμάτων και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, κατά πόσο θα τύχει ξεχωριστής μεταχείρισης και το ζήτημα των θητειών τους. Να εξαιρούνται δηλαδή από το όριο των θητειών. Έχουμε θέσει αυτά τα ζητήματα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και είναι προς συζήτηση.

25/09/2019

PREV

Δήωση Κ. Κώστα για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2030 και την κατάρρευση της Thomas Cook

NEXT

Δηλώσεις Ε. Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για τη Δημοσιονομική Έκθεση του 2018