Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Ε. Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για τη Δημοσιονομική Έκθεση του 2018

Δηλώσεις Ε. Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου για τη Δημοσιονομική Έκθεση του 2018

Ανέκαθεν εκφράζαμε ανησυχίες για τις εγγυήσεις που παραχώρησε η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν προς την Ελληνική Τράπεζα φαίνεται ότι θα επιφέρουν επιπρόσθετες ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τη συμφωνία, εάν η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν είναι σε θέση να πληρώσει αυτές τις αποζημιώσεις, είναι υποχρεωμένη να τις πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Γενικό Λογιστήριο ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ότι, τον ερχόμενο μήνα η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να καταθέσει το πρώτο αίτημα προς την ΚΕΔΙΠΕΔΣ για καταβολή αποζημιώσεων. Αναφέρθηκε επίσης, ότι οι εγγυήσεις έχουν χρονική διάρκεια 12 χρόνια. Δηλαδή, για τα επόμενα 12 χρόνια οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν αποζημιώσεις οι οποίες θα καταλήγουν στα κέρδη των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας είναι ετεροβαρής, με τους μετόχους της Ελληνικής να είναι οι πλέον κερδισμένοι.

Ζητήσαμε επίσης από το Γενικό Λογιστήριο ενημέρωση καθόσον αφορά το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο συνδέεται άμεσα με την διαφάνεια και την πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες καίριας σημασίας όπως το Τμήμα Φορολογίας. Όπως αναφέρθηκε από τη Γενική Λογίστρια είμαστε πολύ πίσω σε θέματα τεχνολογικής αναβάθμισης του δημοσίου.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί επιτέλους η ταυτότητα των προσώπων που θα αποτελούν την τριμελή επιτροπή, που θα εξετάζει τα αιτήματα αποζημιώσεων της Ελληνικής.

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

NEXT

Δήλωση Ευανθίας Σάββα για την πλήρωση της 56ης έδρας