Home  |  Βουλή   |  Δήωση Κ. Κώστα για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2030 και την κατάρρευση της Thomas Cook

Δήωση Κ. Κώστα για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2030 και την κατάρρευση της Thomas Cook

Η πτώχευση της Thomas Cook, η οποία μέχρι προχθές έφερνε στην Κύπρο γύρω στο 6% του τουριστικού ρεύματος (250.000 τουρίστες με έσοδα περίπου 188εκ. ευρώ), ως ένας από τους βασικούς παίκτες στην Βρετανική (13%) και τη σκανδιναβική αγορά, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Έντονη ανησυχία κυρίως για τις κρατήσεις του επόμενου καλοκαιριού. Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι η εταιρεία αυτή οφείλει περίπου 50εκ. ευρώ σε Κύπριους ξενοδόχους αλλά και το ότι αυτή τη στιγμή 15.000 τουρίστες, είναι εγκλωβισμένοι στην Κύπρο. Να σημειωθεί, ότι αναμένονταν μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμα 45.000 τουρίστες στην Κύπρο από την εταιρεία αυτή.

Έχουμε ενημερωθεί σήμερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Τουρισμού για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Με ικανοποίηση ακούσαμε ότι η θυγατρική εταιρεία της Thomas Cook στη Σκανδιναβία, έχει σωθεί και ότι πιθανότατα θα γίνει το ίδιο και με τη θυγατρική της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το 50% των κρατήσεων της εταιρείας είναι από Γερμανία και Σκανδιναβία και άρα αυτό περιορίζει το πρόβλημα.  Μας ενημέρωσε επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υφυπουργείου.

Ως ΑΚΕΛ τονίσαμε στον Υφυπουργό ότι αυτό που χρειάζεται είναι η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και βεβαίως να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, για να καλυφθεί το τεράστιο κενό σε πτήσεις και κρατήσεις. Τονίσαμε επίσης, ότι οι ανησυχίες μας για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, μεγαλώνουν λόγω της αβεβαιότητας και  των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από το Brexit και κυρίως ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αφού η Βρεττανία είναι η μεγαλύτερη μας αγορά.

Η κατάρρευση της Thomas Cook, αποδεικνύει την ορθότητα της θέσης μας για προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από Βρετανία και Ρωσία. Να σημειωθεί ότι αρκετά ρωσικά τουριστικά πρακτορεία έχουν αγορασθεί από Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι στελλουν πλέον τους Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Ήδη φέτος, καταγράφεται μείωση στις αφίξεις περίπου 4% και κυρίως στα έσοδα από τον τουρισμό. Τα τελευταία 4 χρόνια, προειδοποιούσαμε, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι θετικές επιδόσεις, να προκαλέσουν εφησυχασμό αλλά πρέπει να μας ωθήσουν στην υλοποίηση του στόχου που είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2030, ο Υφυπουργός μας ενημέρωσε σήμερα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο (έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%). Σήμερα μας παρουσίασε το επιχειρησιακό πλάνο για τα επόμενα 2 χρόνια. Σημειώνουμε με ικανοποίηση τη δέσμευση του Υφυπουργό ότι μέχρι το 2021 θα κατατεθούν στη Βουλή όλες οι τροποποιήσεις των διαφόρων νομοθεσιών που αφορούν τον τουρισμό αλλά και την πρόθεση του Υφυπουργείου να προχωρήσει στη δημιουργία Τουριστικής Αστυνομίας.

Ως ΑΚΕΛ θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά και σε βάθος την Εθνική Στρατηγική όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι με μέτρο, σοβαρότητα και σύνεση θα πρέπει να προχωρήσουμε για να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις θετικές αποδόσεις του τουρισμού μέχρι και το 2018 και να προχωρήσουμε με την υιοθέτηση μεγαλεπήβολων σχεδίων γιατί  είδαμε δυστυχώς φέτος, το πόσο μπορούν κάποια γεγονότα να επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις και κυρίως τα έσοδα μας από τον τουρισμό.

24/09/2019

PREV

Υπό απειλή το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών