Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τον θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τον θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Το 2014 σε συνθήκες μνημονίων και πολιτικών σκληρής λιτότητας, ψηφίστηκε με τη δική μας διαφωνία, η νομοθεσία περί δημόσιας ευθύνης και δημοσιονομικού πλαισίου. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, συστάθηκε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων, είναι και η παροχή, εκ των προτέρων αξιολογήσεων και εκτιμήσεων για τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά την ίδια ώρα η δυνατότητα παροχής εκτιμήσεων εκ των υστέρων, για ανάλογες πολιτικές.

Έχει λεχθεί στην επιτροπή ότι δεν έχουν υπάρξει σημαντικές διαφωνίες με την Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, διότι επί της ουσίας οι πολιτικές που το ίδιο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμόζονται, ευθυγραμμίζονται με εκείνες της Κυβέρνησης, ή αντίστοιχα, εκείνες της Κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Εξαίρεση ενδεχομένως, να αποτελεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας για το οποίο έχουν εκφραστεί ανησυχίες, τις οποίες όμως εμείς δεν συμμεριζόμαστε. Ωστόσο, θεωρούμε ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει αυτό που και εμείς έχουμε πει: ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ξεπουλήματος του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα έχει εκτοξευθεί κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος, επομένως θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με το θέμα. Εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, αφορά τη λειτουργία του και είναι το κατ’ εξοχήν ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα δημόσια οικονομικά. Έχουμε ρωτήσει κατά πόσον, προτίθενται εκ των υστέρων, να ασχοληθούν, αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση και εικάζουμε ότι δεν θα ήθελαν  να συγκρουστούν σ’ αυτό το ζήτημα με την Κυβέρνηση, ένα θέμα το οποίο ωστόσο, έχει πληγώσει σε ανεπανόρθωτο βαθμό την κυπριακή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα θεσμών της Δημοκρατίας, οφείλουμε  να ενισχύουμε υλικοτεχνικά και σε ανθρώπινο δυναμικό, όταν ασφαλώς έρχονται ανάλογα αιτήματα από την Εκτελεστική Εξουσία.

θα παρακολουθούμε τη λειτουργία του Συμβουλίου και θα προβαίνουμε σε ανάλογες τοποθετήσεις στη Βουλή.

10/4/2019

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

NEXT

O Γιώργος Λουκαΐδης στην Ολομέλεια ΚΣΣΕ, για το θέμα της θέσπισης ενός μηχανισμού για τη δημοκρατία