Home  |  Βουλή   |  O Γιώργος Λουκαΐδης στην Ολομέλεια ΚΣΣΕ, για το θέμα της θέσπισης ενός μηχανισμού για τη δημοκρατία

O Γιώργος Λουκαΐδης στην Ολομέλεια ΚΣΣΕ, για το θέμα της θέσπισης ενός μηχανισμού για τη δημοκρατία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της θέσπισης ενός μηχανισμού για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ),  ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση του ίδιου επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέσω της θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού στην  ΕΕ, επεσήμανε, πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν διάφορα θεσμικά ζητήματα που θα προκύψουν και που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τη λειτουργία και τους βασικούς τομείς δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος, είπε, παραμένει ο μόνος διεθνής οργανισμός με βασική αποστολή το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.   Εάν δεν προηγηθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, εξήγησε ο κ. Λουκαϊδης, τότε πιθανότατα να δημιουργηθεί σύγχυση, επικάλυψη αρμοδιοτήτων και αλόγιστη σπατάλη μεταξύ των δυο Οργανισμών, γεγονός που θα προκαλέσει διάσπαση και όχι ενοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στις δυο μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να εκλείψουν, προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει στη θέσπιση ενός τέτοιου μηχανισμού. Πρώτα, σημείωσε, πρέπει να υπάρξει ομοφωνία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αναγκαιότητα θέσπισης του μηχανισμού, αλλά και σε ότι αφορά στη νομιμότητά του. Δεύτερο και σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι η ανάγκη  προσχώρησης της ΕΕ, ως νομικής οντότητας, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την κρίσιμη αυτή ώρα, είπε ο Κύπριος βουλευτής, που τίθεται εν αμφιβόλω ολοένα και περισσότερο η νομιμότητα των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η προσχώρηση στην ΕΣΑΔ και η υποβολή της ΕΕ σε εξωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης των πράξεών της σε ότι αφορά στη συμβατότητα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προσέδιδε αυξημένο κύρος και νομιμότητα στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Είναι αναγκαίο, εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης, τα δυο αυτά ζητήματα να ξεκαθαρίσουν, να προετοιμαστεί επαρκώς  το έδαφος και να καθοριστούν οι αρμοδιότητες των δυο Οργανισμών στη βάση ενός αποσαφηνισμένου συνεταιρισμού, που να εδράζεται σ’ ένα αναθεωρημένο πλαίσιο θεσμικής συνεργασίας.  Το Συμβούλιο της Ευρώπης, συμπλήρωσε, θα πρέπει όμως να διατηρήσει την πλέον σημαντική συνεισφορά και τον πρωταρχικό του ρόλο ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τον θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

NEXT

Παρέμβαση Γ. Λουκαίδη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους