Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Α. Για την πρόταση του Χ.Α.Κ. για ανάληψη της αρμοδιότητας του λειτουργού αγοράς στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού:

Κατ’ αρχήν, ως κόμμα έχουμε επαναλάβει στον Υπουργό Ενέργειας ότι θεωρούμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο του,έσπευσε να απορρίψει την πρόταση του Χ.Α.Κ. για ανάληψη της αρμοδιότητας του λειτουργού αγοράς στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας την προπερασμένη Τρίτη, στην οποία θα ακούγονταν και οι απόψεις των κομμάτων.

Ο Υπουργός αλλά και η ΡΑΕΚ σήμερα,κατάθεσαν στην Επιτροπή τα επιχειρήματα τους τα οποία οδήγησαν στην μη απόδοχη της πρότασης του ΧΑΚ, η οποία σύμφωνα με αυτά,θα οδηγούσε σε περαιτέρω καθυστέρηση περίπου 1.5 έτους αλλά και σε επιπρόσθετο κόστος της τάξης των 3 εκ. ευρώ.

Από την άλλη, το ΧΑΚ στην περασμένη συνεδρία αμφισβήτησε έντονα τα επιχειρήματα αυτά και επιμένει οτι ούτε καθυστέρηση ούτε αύξηση του κόστους θα προκύψουν. Ως ΑΚΕΛ, δηλώνουμε ότι η κυβέρνηση παίρνοντας αυτή την απόφαση,έχει αναλάβει και όλη την πολιτική ευθύνη για την ορθότητα της.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά, τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης,για το ότι λόγω της ανευθυνότητας και της προχειρότητας της, αντί τον Ιούλιο του 2016 που δεσμευόταν αρχικά και ακολούθως τον Ιούλιο του 2019, ότι θα μπαίναμε στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού,ούτε το 2022 δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει, αφού σήμερα η ΡΑΕΚ μας ενημέρωσε ότι το λογισμικό του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς θα είναι έτοιμο τον Οκτώβρη του 2021.

Σοβαρότατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρει και ο ΔΣΜΚ για τον οποίο σήμερα ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανέφερε ξεκάθαρα ότι ως Αρχή δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Θεωρούμε αυτή τη θέση της ΡΑΕΚ ως πάρα πολύ σοβαρή και διερωτόμαστε ο αρμόδιος Υπουργός και η Κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει, πως θα αντιδράσουν. Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη θέση της ΡΑΕΚ. Επίσης, επειδή έγινε αναφορά από συναδέλφους σε πιθανά συμφέροντα τα οποία να εμποδίζουν το άνοιγμα της αγοράς φωτογραφίζοντας την ΑΗΚ, θεωρούμε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην ανικανότητα στο ΔΣΜΚ και της Κυβέρνησης που τον έχει διορίσει και τον ελέγχει και όχι στην Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία εδώ και αρκετό καιρό συμμορφώνεται με όλες τις υποδείξεις της ΡΑΕΚ για το θέμα αυτό.

Η νέα καθυστέρηση, για την οποία εμείς προειδοποιούσαμε τα τελευταία χρόνια, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύψουμε τους δεσμευτικούς μας στόχους από την Ε.Ε. και άρα να μας επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο, το οποίο θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι καταναλωτές και όχι αυτοί που φέρουν την πολιτική και διοικητική ευθύνη.

Β. Για τις ενέργειες του Υπουργείου Εμπορίου σε σχέση με πιθανό άτακτο Brexit:

Ως κόμμα, εδώ και μήνες καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, θωρακίζοντας την Κύπρο από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, μιας εξόδου της Μ.Βρεττανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.Αυτά τονίσαμε και σήμερα στον Υπουργό Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας από τον οποίο ενημερωθήκαμε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργείου του, επισημαίνοντας την αργοπορία της κυβέρνησης, να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για να αποτραπούν οδυνηρές συνέπειες για την Κυπριακή οικονομία και τον τόπο ευρύτερα, όπως ζητά η Βουλή εδώ και μήνες. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα δούμε την ίδια ανικανότητα, προχειρότητα και εγκληματική αδιαφορία,όπως έγινε με το πρόσφατο απίστευτο φιάσκο του Υπουργείου Εμπορίου,με το θέμα του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στη Μ.Βρεττανία και το διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου.

09/04/2019

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τους συνεργάτες των Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τον θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου