Home  |  Βουλή   |  Για την κυβέρνηση τα θέματα περιβάλλοντος δεν αποτελούν προτεραιότητα

Για την κυβέρνηση τα θέματα περιβάλλοντος δεν αποτελούν προτεραιότητα

Δήλωση Ευανθίας Σάββα, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε το θέμα της ανέγερσης εξοχικών κατοικιών στην περιοχή Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια, περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία και μοναδικό φυσικό τοπίο.

Εκφράσαμε στην Επιτροπή την έντονη θέση του ΑΚΕΛ για όσα καταστροφικά διαδραματίζονται στην μοναδική αυτή περιοχή.  Δηλώσαμε την μεγάλη μας ανησυχία για την καταστροφή της μορφολογίας της περιοχής και του οικότοπου.

Το γεγονός ότι κάποιες άδειες παραχωρηθήκαν νομότυπα δεν σημαίνει ότι είναι και δικαιολογημένες. Κάποιοι άλλαξαν τις ζώνες,  άλλοι δεν εξέτασαν όλες τις παραμέτρους και κάποιοι δεν τήρησαν νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκών οδηγιών.

Οι γεωργικές ζώνες που άλλαξαν σε παραθεριστικές, συνορεύουν ή είναι εντός της περιοχής ΦΥΣΗ 2000 και επομένως έπρεπε να προηγηθεί από το τμήμα πολεοδομίας μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για την αλλαγή της ζώνης και η μελέτη να υποβληθεί προς γνωμάτευση στο τμήμα περιβάλλοντος; Αυτό δεν έγινε.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα σκανδαλώδη, η Κυβέρνηση δεν ασχολείται, κρύβεται, χωρίς να διερωτάται πώς και γιατί δόθηκαν οι άδειες και το ουσιαστικότερο, αν έπρεπε να δοθούν τέτοιες άδειες που επιτρέπουν την καταστροφή μιας περιοχής μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας.

Όπως διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση, μέχρι να γίνει κατορθωτή η δήθεν νομότυπη εξασφάλιση των αδειών, μεσολάβησαν κραυγαλέες παρανομίες και παρατυπίες. Είναι φανερό ότι υπήρξαν επίμονες πιέσεις προς τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα που τελικά κατέληξαν στις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να τοποθετηθεί αντί να κρύβεται.

Τους ενδιαφέρει ή όχι η καταστροφή του περιβάλλοντος; Τους ενδιαφέρει ή όχι η παραβίαση των νομοθεσιών του Κυπριακού Κράτους; Τους απασχολεί ή όχι η παραβίαση Ευρωπαϊκών Οδηγιών;

Η μέχρι στιγμής απάθεια της Κυβέρνησης δείχνει έλλειψη διάθεσης για σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η θετική γνωμοδότηση της 9ης Μαρτίου της περιβαλλοντικής αρχής για συνέχιση του έργου υπό όρους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα και ανησυχίες.

Για ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανάμενε κάνεις η Κυβέρνηση να ζητήσει άμεση επανεξέταση και να αναθεώρηση των αναπτυξιακών δικαιωμάτων που δόθηκαν.

Αντί αυτού η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι για αυτήν το περιβάλλον και η προστασία του δεν αποτελούν προτεραιότητα.

14/03/2018

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών

NEXT

Δήλωση Χριστάκη Τζιοβάνη μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών