Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού για το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών

Ως γνωστό, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου είχαμε επαναφέρει στην Επιτροπή Νομικών τη συζήτηση που αφορά στους εγκλωβισμένους αγοραστές. Και πιο επακριβώς, τη συζήτηση που αφορά τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο του 2015 όπως τροποποιείται.

Ο συγκεκριμένος Νόμος για τους λεγόμενους εγκλωβισμένους αγοραστές όπως επικράτησε να λέγεται, αποσκοπούσε στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που υπάρχει λόγω της αδυναμίας ή της άρνησης της μεταβίβασης επ ονόματος καλή τη πίστη αγοραστή κάποιου ακινήτου λόγω υποθηκών που συνήθως υπάρχουν προς όφελος τραπεζών από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Έχουν εγκλωβιστεί δηλαδή οι αγοραστές λόγω υποθηκών που αφορούν είτε το συγκεκριμένο ακίνητο πάνω στο οποίο χτίστηκε η δική τους περιουσία είτε υποθήκη που αφορά άλλο ακίνητο και αφορούσε ενιαία ανάπτυξη του επιχειρηματία γης.

Είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μια κοινωνική και μια ηθική διάσταση στο ζήτημα. Δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας αλλά και αλλοδαπών οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα στην Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατούν να εξασφαλίσουν τίτλο για το ακίνητο τους διότι σε ανύποπτο χρόνο ο επιχειρηματίας γης είχε προβεί σε συμφωνίες συγκεκριμένες με κάποιες υποθήκες με κάποιο πιστωτικό ίδρυμα.

Δεδομένων αποφάσεων Επαρχιακών Δικαστηρίων κυρίως της Λεμεσού και της Πάφου που έκριναν τον νόμο που ψηφίσαμε αντισυνταγματικό, επαναφέραμε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών και στις 11 Ιουλίου του 2017 η συζήτηση μεταφέρθηκε σε επίπεδο Προέδρου της Βουλής παρουσία αρμοδίων φορέων, του Προέδρου της Επιτροπής Νομικών και του ομιλούντα. Εκεί αποφασίστηκε από κοινού ότι μέσα στο καλοκαίρι θα επεξεργάζονταν οι αρμόδιες υπηρεσίες με ταχύτητα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία διορθωτική νομοθεσία που θα διασφάλιζε τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων αγοραστών λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αναμέναμε για περίοδο πέραν των έξι μηνών. Προειδοποιήσαμε εμείς από τότε ότι στην απουσία νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης η Βουλή δεν θα έμενε άπραγη.

Για αυτό αποφασίσαμε σήμερα με εισήγηση που καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως προωθήσουμε την ερχόμενη Τετάρτη για επικύρωση από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες δύο προσχέδια προτάσεων νόμου που από κοινού θα καταθέσουμε όλα τα κόμματα στη Βουλή και που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Στην πορεία του χρόνου ασφαλώς θα καλέσουμε και Κτηματολόγιο και Υπουργό που ανέλαβε συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις και θα επιζητήσουμε και την συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας για τα επόμενα βήματα αλλά ελλείψει ενεργειών από πλευράς κυβέρνησης δεν πρόκειται να περιμένουμε περισσότερο. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα για αυτό εκτιμώ ότι στην μεθεπόμενη ολομέλεια της Βουλής θα έχουμε κατατεθειμένες προτάσεις νόμου όλων των κομμάτων.

Το πνεύμα των προτάσεων είναι το εξής : Εκεί και όπου ο αγοραστής έχει καταβάλει το σύνολο του τιμήματος αγοράς και δεν φταίει σε τίποτε, να λαμβάνονται υπόψη μεν και οι οποιεσδήποτε υποθήκες έδωσε ο επιχειρηματίας έναντι της τράπεζας αλλά να ζυγίζεται ποιο είναι το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Και στη δική μας αντίληψη, το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον είναι να καλύπτονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποπληρώσει με βάση το αγοραπωλητήριο τους το τίμημα της αγοράς πλην όμως λόγω εκκρεμοτήτων του επιχειρηματία με τις τράπεζες δεν μπορούν να τιτλοποιήσουν. Θα δίνεται δικαίωμα λόγου βεβαίως στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά όχι κατά τρόπο που αυτό το δικαίωμα να μετατρέπεται σε βέτο σε βάρος του αγοραστή ακινήτου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας ότι κάποιες προτάσεις που ετοίμασε το Υπουργείο δεν αντιμετωπίζουν τα νομικά προβλήματα, ανέφερε ότι επειδή έχουμε υπόψη και αυτή την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας θεωρούμε ότι ως Βουλή πρέπει να ενεργοποιηθούμε σε αυτό το ζήτημα για το οποίο δώσαμε πίστωση χρόνου έξι μήνες. Η απραξία σε αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επ ουδενί.

14 Μαρτίου 2018

PREV

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την κληρονομικότητα κατοικιών σε τουρκοκυπριακές περιουσίες

NEXT

Για την κυβέρνηση τα θέματα περιβάλλοντος δεν αποτελούν προτεραιότητα