Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων

Βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό των πληγέντων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Ε.Ε. ΑΚΕΛ  ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Από το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σαββάτου. Χθες μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γ.Γ. του Kόμματος Άντρο Κυπριανού, περιόδευσε στην περιοχή, μπήκε σε σπίτια και συνομίλησε με κόσμο του οποίου τα υπάρχοντα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ταυτόχρονα, δηλώσαμε παρών στο κάλεσμα του Δήμου Λάρνακας για εθελοντές οι οποίοι βοηθούν ήδη τις πληγείσες οικογένειες με διάφορους τρόπους.

Παράλληλα, συμμετείχαμε μέσω των Δημοτικών μας Ομάδων στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λάρνακας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, κατά την οποία διατυπώθηκαν κάποιες αλήθειες και έγιναν κάποιες διαπιστώσεις.

Το πρώτο και ίσως το πιο κύριο που διαπιστώθηκε είναι η παντελής έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών του κράτους και των τοπικών αρχών προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς οι υπηρεσίες του κράτους και οι τοπικές αρχές παρουσιάστηκαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τέτοιας έντασης κακοκαιρία, παρά τις προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δεύτερον, διαπιστώθηκε μια τάση από όλους του εμπλεκόμενους φορείς, κρατικές υπηρεσίες, δημοτικές αρχές Λάρνακας και Αραδίππου, να ψάχνουν ευθύνες αλλού, γεγονός που καταδεικνύει μια προσπάθεια  αποποίησης ευθυνών που τυχών οι ίδιες να έχουν.

Επιπρόσθετα, όπως αποκαλύφθηκε στη σύσκεψη, το αντιπλημμυρικό κανάλι το οποίο βρίσκεται υπόγεια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και το οποίο κατασκευάστηκε με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων, ειδικά για αυτό το σκοπό, δυστυχώς δεν λειτούργησε το περασμένο Σάββατο γιατί παραμένει ακαθάριστο τα τελευταία  χρόνια!  Δυστυχώς το Τμήμα Δημοσίων Έργων, του οποίου είναι ευθύνη ο καθαρισμός, άφησε ακαθάριστο το κανάλι λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτεί ο καθαρισμός με την ανοχή του Δήμου Λάρνακας.

Επίσης, σε άλλη αμέλεια, και πάλιν λόγω υψηλού κόστους, οφείλονται τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν για πολλοστή φορά στην περιοχή  Μητρόπολης – Χρυσοπολίτισσας – Προδρόμου. Στην περιοχή εκείνη είναι προγραμματισμένη εδώ και χρόνια η εγκατάσταση του αντλιοστασίου Τ1 το οποίο εκτιμάται ότι θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που δημιουργούν τα όμβρια ύδατα.

 Ως ΑΚΕΛ κακίζουμε την ασυνεννοησία η οποία υπάρχει και θεωρούμε ότι επιβάλλεται άμεσα η δημιουργία ενός συντονιστικού σώματος το οποίο να είναι αρμόδιο για αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων, όπως ατή που έζησε η Λάρνακα το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, καλούμε το Τμήμα Δημοσίων Έργων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως προβούν σε άμεσο καθαρισμό όλων των καναλιών, τεχνιτών και φυσικών από κάθε είδους ακαθαρσία, ξύλα και μπάζα που μπορεί να παρεμποδίζουν την κανονική έλευση των όμβριων υδάτων.

Ταυτόχρονα επιβάλλεται συνολικός σχεδιασμός από το Τμήμα Πολεοδομίας για τη Λάρνακα ούτως ώστε να λυθεί ριζικά το όλο θέμα.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας, που είναι και αίτημα των κατοίκων, όπως άμεσα η Επαρχιακή Διοίκηση προβεί σε ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το κάθε σπίτι ξεχωριστά με τη συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο να έχει την απαιτούμενη κατάρτιση να διενεργήσει την εν λόγω καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών.

Τέλος, καλούμε ξανά τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, όπως προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ούτως ώστε άμεσα, εάν είναι δυνατόν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, να αποδεσμευτούν τα απαιτούμενα κονδύλια για αποζημίωση των κατοίκων που έχουν πληγεί.

Λάρνακα,

16/12/2014

PREV

Επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο αστυνομικό σώμα

NEXT

Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα προς την κοινωνία η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών μόρφωσης από τους νέους