Home  |  Βουλή   |  Απροβίβαστο παίρνει η Κυβέρνηση στην παιδεία και τον πολιτισμό

Απροβίβαστο παίρνει η Κυβέρνηση στην παιδεία και τον πολιτισμό

Δηλώσεις Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για το έτος 2021

Η κυβέρνηση μένει στάσιμη. Ο βαθμός επίδοσης που παίρνει το Υπουργείο Παιδείας είναι απροβίβαστος και μάλιστα σημαντικά κάτω από τη βάση. Ο Υπουργός Παιδείας στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Έκανε λόγο για μια «συγκροτημένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου».

Στην πράξη αυτό που βιώνει η κοινωνία είναι πολιτικές αντιμεταρρύθμισης, πισωγυρίσματος και συντηρητικοποίησης της παιδείας και δυστυχώς, υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε:

  • Τις ανεπάρκειες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Την στασιμότητα που σημειώνεται στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή εκσυγχρονιστικής νομοθεσίας για την Ειδική Εκπαίδευση.
  • Τα υλικοτεχνικά και κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, με το πρόβλημα να πλήττει σε πιο έντονο βαθμό την Τεχνική Εκπαίδευση.
  • Το γεγονός ότι 7.000 περίπου εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας εξακολουθούν να βιώνουν εργασιακό Μεσαίωνα, με την κυβέρνηση να αθετεί προηγούμενη απόφαση της για συμμόρφωσή της με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία ως γνωστό έχει δικαιώσει αυτούς τους εκπαιδευτικούς.
  • Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν και με τη φοιτητική μέριμνα, με τα κονδύλια να παραμένουν χαμηλότερα από τις πραγματικές ανάγκες. Η φοιτητική χορηγία ακόμα να καταβληθεί στο σύνολο των φοιτητών, ενώ ο Υπουργός αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα πότε θα καταβληθούν τα φοιτητικά επιδόματα.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα, με την κυβέρνηση να καταλαμβάνει, δυστυχώς, αρνητική πρωτιά με τα πενιχρά κονδύλια που προϋπολογίζει για τον πολιτισμό. Μόλις το 0,002% των συνολικών κρατικών δαπανών είναι οι διαθέσιμες δαπάνες προς τον τομέα του πολιτισμού. Γεγονός που οδηγεί τον τομέα του πολιτισμού, αλλά και τους δημιουργούς, σε ανυποληψία.

12/11/2020

PREV

Αλυσιδωτές επιπτώσεις προκαλεί η δραματική κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία

NEXT

Άρνηση και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τους πρόσφυγες