Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Απραξία κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον και τη βιώσιμη λειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου

Απραξία κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον και τη βιώσιμη λειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ.

Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου

Οι πράξεις ή καλύτερα η απραξία της κυβέρνησης, του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΚ όσον αφορά το μέλλον και τη βιώσιμη λειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων προκειμένου  η ΕΣΚ να καταστεί ξανά βιώσιμη και κερδοφόρα διασφαλίζοντας παράλληλα τον ακρογωνιαίο λίθο που είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού.

Ενδεχόμενη κατάρρευση και κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εκμετάλλευση του τομέα από ολιγοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα με αυξήσεις στις τιμές και ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο και την οικονομία της χώρας ευρύτερα.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε την ύποπτη συνεχιζόμενη προκλητική αδιαφορία του Υπουργείου Γεωργίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του οργανισμού. Εδώ και δυο χρόνια το Υπουργείο και το Δ.Σ της ΕΣΚ αρκούνται στη διαπίστωση των προβλημάτων χωρίς να πράττουν το ελάχιστο για την αντιμετώπιση τους αφήνοντας τον οργανισμό να διολισθαίνει σε μια αρνητική πορεία όπου στο βάθος καραδοκούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε επανειλημμένα εισηγηθεί τη μελέτη και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που θα αναστρέψουν την αρνητική πορεία της ΕΣΚ και θα την καταστήσουν βιώσιμη προς όφελος της οικονομίας του τόπου. Μεταξύ αυτών είναι η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του οργανισμού και ειδικότερα οι απευθείας πωλήσεις από πλοία στο λιμάνι Λάρνακας για μείωση του κόστους, η μείωση των λειτουργικών εξόδων σε συνεργασία και με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων καθώς και η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας με αναδιοργάνωση και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στην προσπάθεια διάσωσης της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση η οποία χρεώνεται την απραξία των δυο τελευταίων χρόνων και η οποία καθίσταται απολύτως υπεύθυνη για τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα επιφέρει στην κυπριακή οικονομία ενδεχόμενο κλείσιμο της ΕΣΚ.

 

22 Ιουλίου 2015

PREV

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση στην πόλη Σουρούτς της Τουρκίας

NEXT

Θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες δημιουργίας φοβικού κλίματος