Home  |  Βουλή   |  Θύμα των πολιτικών της κυβέρνησης και η Επιτροπή Σιτηρών

Θύμα των πολιτικών της κυβέρνησης και η Επιτροπή Σιτηρών

Γραπτή δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας

Η κυβέρνηση επιχειρεί με νομοθετική ρύθμιση να ολοκληρώσει την αποστολή της: Τη διάλυση, δηλαδή, της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου (ΕΣΚ) και τον τερματισμό του εξισορροπητικού ρόλου του κράτους στην εμπορία των σιτηρών και στη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΣΚ αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές πιέσεις. Συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές ζημιές, ενώ το αποθεματικό της εξαντλείται. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, εδώ και επτά χρόνια, καλούμε την κυβέρνηση να καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναδιοργάνωσης και ορθολογιστικής λειτουργίας της Επιτροπής που να ανατρέπει τη ζημιογόνα πορεία της. Αντί τούτου, η κυβέρνηση ροκάνιζε το χρόνο, μαζί και το αποθεματικό της Επιτροπής, για να δημιουργήσει άλλοθι στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της. Επιπλέον, καμία μελέτη που να δικαιολογεί το κλείσιμο της Επιτροπής έχει γίνει.

Ως ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η Επιτροπή Σιτηρών πρέπει να διασωθεί και να διαφυλαχθεί ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει σε ένα νευραλγικό τομέα της τροφικής αλυσίδας:

  • Διασφάλιση επάρκειας σιτηρών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων
  • Τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων
  • Προστασία από ολιγοπώλια
  • Συγκράτηση τιμών
  • Ψηλή ποιότητα προϊόντων
  • Προστασία αγροτών
  • Διευκολύνσεις και παροχή αποθηκευτικών χώρων για φύλαξη ντόπιας παραγωγής.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα νομοσχέδια, να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς για διάλυση της Επιτροπής και, έστω την υστάτη, να καταθέσει σχέδιο αναδιοργάνωσης της. Είναι εφικτό. Είναι μια καλή υπηρεσία προς την πατρίδα.

Και κάτι τελευταίο: Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος ο Υπουργός αλλά και ο πρόεδρος της ΕΣΚ αποκάλυψαν στη συνεδρία, η Επιτροπή Σιτηρών δεν τηρούσε -ως όφειλε δια νόμου- στρατηγικά αποθέματα για την προστασία της κοινωνίας. Τούτο καταδεικνύει την «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης έναντι του λαού.

08/09/2020

PREV

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας

NEXT

Αποτυχημένη η διαχείριση της κρίσης στην τουριστική βιομηχανία από την Κυβέρνηση