Home  |  Βουλή   |  Απολογισμός Έργου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, 2016-2017

Απολογισμός Έργου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, 2016-2017

(Πατήστε για να δείτε τον Απολογισμός έργου Κ.Ο ΑΚΕΛ 2016-2017.)

Ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, επιβάλλεται να υπάρχει, αλλά και να προωθείται μια ποιοτική, ειλικρινής σχέση επικοινωνίας των Βουλευτών με τους πολίτες, τα οργανωμένα σύνολα και άλλους φορείς της κοινωνίας. Η κοινωνία έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει το έργο, τις δράσεις και τη συνεισφορά των εκπροσώπων της στη Βουλή. Αντίστοιχα, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να θέτουν εαυτούς στην κρίση της κοινωνίας.

22196003_820516854801570_7972490126943639211_n

Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύοντας στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, εγκαινιάζουμε από φέτος το δημόσιο απολογισμό δράσης της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, έχοντας ως  επιδίωξη την καθιέρωση του σε ετήσια βάση. Η πράξη αυτή αποτελεί για εμάς μια δημιουργική συμβολή στη βελτίωση των σχέσεων του ευρύτερου πολιτικού συστήματος με την κοινωνία. Συγχρόνως, ζητούμε από τους πολίτες και τη δημοσιογραφική κοινότητα να κρινόμαστε αντικειμενικά για το έργο μας, αλλά και για ενδεχόμενες αδυναμίες και παραλείψεις μας.

Το έγγραφο του Ετήσιου Απολογισμού αποτελεί συλλογική εργασία των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών συνεργατών της ομάδας μας. Αποτελεί τη δική μας κοινοβουλευτική δράση, συμβολή αλλά και προσφορά στην κοινωνία, αφού την παρουσία μας στη Βουλή την αντιλαμβανόμαστε ως ακόμη μια σημαντική έπαλξη αγώνα στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας μας.

Εξ’ αντικειμένου, μέσα από την ανασκόπηση του κοινοβουλευτικού έργου, περιλαμβάνονται θέσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν στην πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και ευρύτερα όλων των τομέων που αφορούν τη ζωή μας.

Αντίστοιχα, αναδεικνύεται ανάγλυφα η πολιτική βούληση του ΑΚΕΛ να συμβάλει στην ανάδειξη θεμάτων, την επίλυση προβλημάτων και την συμβολή μας στην αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος και η κοινωνία μας.

Φυσιολογικά, μέσα από τον απολογισμό της δράσης μας, αναδεικνύεται επίσης όχι μόνο η συμβολή αλλά και η ιδεολογική φυσιογνωμία και προσέγγιση του ΑΚΕΛ σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και εν γένει της οικονομίας, του τομέα της υγείας και παιδείας, του αγροτικού κόσμου, του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προσφύγων καθώς και σε ζητήματα που αφορούν την ισχυροποίηση των θεσμών και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Εξ’ ορισμού, οι στρατηγικές επιδιώξεις του ΑΚΕΛ ως του βασικότερου και μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας, έχουν ως κεντρικό σημείο αναφοράς την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαχείριση της οικονομίας με τρόπο που η ανάπτυξή της να είναι επωφελής για το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους. Αγωνιζόμαστε και μέσα από το κοινοβούλιο για να αρθούν οι αδικίες, οι στρεβλώσεις και τα πισωγυρίσματα των τελευταίων χρόνων στις εργασιακές σχέσεις και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των ατόμων με αναπηρία, των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών, κ.ά.

Με προσπάθειες που φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις Κυβέρνησης-ΔΗ.ΚΟ και άλλων για ματαίωση ή εκτροχιασμό του ΓΕΣΥ σε πολυασφαλιστικό, υπερασπιζόμενοι την αρχή της διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε για την αναχαίτιση των προσπαθειών της Κυβέρνησης να οδηγήσει σε λεηλασία τον δημόσιο πλούτο που αποκτήθηκε διαχρονικά από τον Κυπριακό λαό, ώστε εκτός από την κοινωνικοποίηση των ζημιών των ιδιωτικών τραπεζών να επιβάλουν παράλληλα την ιδιωτικοποίηση των κερδών των ημικρατικών οργανισμών. Σε αυτό ιδιαίτερα το ζήτημα, η σθεναρή στάση του ΑΚΕΛ και η ευρεία συνεργασία μας με άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, μέχρι τούτη την ώρα απέτρεψε τα χειρότερα, αφού εμποδίσαμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα κόμματα ΔΗ.ΣΥ και ΔΗ.ΚΟ να παραδώσουν στις ορέξεις μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που καραδοκούν την CΥΤΑ, την ΑΗΚ και άλλο εθνικό πλούτο.

Το κόμμα μας, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, συνεχίζει επίσης τον κοινό αγώνα με τον αγροτικό κόσμο, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και καταθέτουμε προτάσεις για διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου. Προτάσεις για ανάπτυξη, βελτίωση και στήριξη του τουρισμού. Καταπολέμησης της αισχροκέρδειας στις τιμές των καυσίμων. Προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης από τις εκποιήσεις, προστασίας των δανειοληπτών από την πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία.

Παλεύουμε για την προστασία της εκπαίδευσης από τις κυβερνητικές αντιμεταρρυθμιστικές μεθοδεύσεις και τις πολιτικές λιτότητας σε βάρος της παιδείας και του πολιτισμού. Εδώ, ας σημειωθεί και η σθεναρή, υπεύθυνη στάση μας στην πρόταση του ναζιστικού ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έδωσαν ανέλπιστο δώρο στη τουρκική προπαγάνδα, γεγονός που δυστυχώς αναφέρεται και στο προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ, κ. Γκουτιέρες.

Πέραν της ενεργούς παρουσίας μας στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στην ανελλιπή, δραστήρια και αποτελεσματική συμμετοχή των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και άλλα διεθνή σώματα. Με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα οικοδομούμε συμμαχίες γύρω από πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις, πετυχαίνουμε την περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων συνεργασίας και μέσα από την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προωθούμε των καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

Φίλες και Φίλοι,

Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιδιώκοντας την περαιτέρω επαφή με πολίτες και οργανωμένα σύνολα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 ιστοσελίδα (https://vouli.akel.org.cy/) και διατηρεί επίσημη σελίδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (www.facebook.com/TeamAKEL/).

Μέσω των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προβάλλει τη δράση και το νομοθετικό της έργο, ενημερώνει για την εξέλιξη της συζήτησης θεμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη ή οργανωμένο σύνολο να υποβάλλει ερωτήσεις στους βουλευτές, να αναδεικνύει ζητήματα ενδιαφέροντος και να καταθέτει εισηγήσεις και προτάσεις για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Πέραν του κοινοβουλευτικού μας έργου, σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας αποτελεί και η άμεση, ουσιαστική επαφή των βουλευτών μας  με τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα. Για το σκοπό αυτό, μέλη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πραγματοποιούν συστηματικά και οργανωμένα δεκάδες επισκέψεις για καταγραφή και ανάδειξη θεμάτων σε τοπικό, επαρχιακό και παγκύπριο επίπεδο. Πολλά από αυτά τα ζητήματα καταλήγουν να συζητούνται, να αναδεικνύονται ή να επιλύονται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής μας δράσης.

Φίλες και φίλοι,

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να μιλά κανείς για τον εαυτό του, αλλά να ακούμε τι οι άλλοι έχουν να πουν για εμάς. Επιτρέψετέ μας, όμως, σε τούτο ακριβώς το πλαίσιο, να μεταφέρoυμε αυτό που συχνά εισπράττουμε από πολίτες και οργανωμένα σύνολα που παρακολουθούν συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και γενικότερα του κοινοβουλίου και άρα διαμορφώνουν άποψη από πρώτο χέρι. Ανεξαρτήτως ιδεολογικής και κομματικής προέλευσης, επιτρέψετέ μου να πω ότι αναγνωρίζουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, κατά κανόνα ξεχωρίζει για το ήθος, την υπευθυνότητα, την εργατικότητα και την καθαρότητα των θέσεων της. Γεγονός που μας ικανοποιεί μεν, μας επιφορτίζει όμως ταυτόχρονα με την υποχρέωση να βελτιώνουμε συνεχώς τη δουλειά μας και να γινόμαστε καλύτεροι.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους συναδέλφους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες για την πολυσχιδή δραστηριότητα που αναπτύσσουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες επιτρέψετέ μου να εκφράσω στο προσωπικό της Βουλής για την βοήθεια και την επιστημονική τους υποστήριξη, καθώς και σε εσάς τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία μαζί σας, σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την παροχή πλήρους και ολοκληρωμένης ενημέρωσης στους πολίτες.

Γιώργος Λουκαίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

NEXT

Δηλώσεις K. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Eμπορίου