Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις K. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Eμπορίου

Δηλώσεις K. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Eμπορίου

(α) Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην άρση της διάκρισης που δημιουργήθηκε από τη μη ένταξη όλων των πελατών της ΑΗΚ που πάσχουν με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά  και των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών με περιτονιακή κάθαρση, στην ειδική διατίμηση 08:

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, από την 1η Δεκεμβρίου 2016, δύο νέες κατηγορίες πελατών της ΑΗΚ εντάχθηκαν στην ειδική διατίμηση 08 και συγκεκριμένα οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα διακίνησης και τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και είναι εγγεγραμμένα μέλη στο Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ως ΑΚΕΛ, θεωρήσαμε ότι, αποτελεί διάκριση το γεγονός ότι τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και δεν είναι μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και είτε είναι μέλη του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας είτε για τον οποιοδήποτε λόγο (για παράδειγμα γιατί δεν θέλουν να γνωστοποιούν τη πάθηση τους) δεν είναι εγγεγραμμένα σε κάποιο Σύνδεσμο, δεν είναι δικαιούχοι αυτής της διατίμησης.

Γι’αυτό και αποφασίσαμε ως Κόμμα, να εγγράψουμε το θέμα αυτό για αυτεπάγγελτη συζήτηση στην Επιτροπή Ενέργειας έτσι ώστε το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, να δώσει εξηγήσεις γιατί αυτή η διατίμηση δεν παρέχεται σε όλους τους πολίτες που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και βεβαίως να σταματήσει αυτή η διάκριση.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή στις 31/1/17, ακούσαμε με ικανοποίηση τόσο το Υπουργείο Ενέργειας όσο και τη ΡΑΕΚ, να αναγνωρίζουν το ότι θα πρέπει όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση να ενταχθούν στην ειδική διατίμηση 08.

Στις 7/3/17, το Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε νέα συνεδρία της Επιτροπής, ότι επεξεργάζεται τρόπους δημιουργίας και επικαιροποίησης του ηλεκτρονικού αρχείου εντός της περιόδου των 2 μηνών που απαιτείται για τη διαβούλευση  με τη ΡΑΕΚ και την έκδοση του αναθεωρημένου διατάγματος, έτσι ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα με την ένταξη στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ, όλων των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Ακούσαμε επίσης ότι το Υπουργείο συμφωνεί με την ένταξη στην ειδική διατίμηση και των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών με περιτονιακή κάθαρση κατ’ οίκον, οι οποίοι δυστυχώς, επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί στο διάταγμα του Υπουργού.

Με μεγάλη μας απογοήτευση, πληροφορηθήκαμε πολύ πρόσφατα από ασθενείς, ότι 7 μήνες μετά τη τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και η αδικία συνεχίζεται.

Στη σημερινή συνεδρία, ακούσαμε με έκπληξη το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας ότι 7 μήνες μετά και ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το Υπουργείο ήταν θετικό, τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει ενώ ουσιαστικά η Κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση, ζητώντας χρόνο για να αποφασίσει αν θα ενταχθούν ή όχι στην ειδική διατίμηση 08 και νέες ομάδες ασθενών.

Τονίσαμε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άρση της αδικίας που υφίστανται ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, ομάδες οι οποίες έχουν ενταχθεί στην ειδική διατίμηση και κακώς το Υπουργείο Ενέργειας εντάσσει το πρόβλημα αυτό μαζί με τα αιτήματα που έχουν και άλλες ομάδες ασθενών για ένταξη.

Ως ΑΚΕΛ καταγγέλλουμε την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης, η οποία διατηρεί  την αδικία και την ανισότητα ανάμεσα στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς. Παράλληλα, και για πολλοστή φορά, καλούμε το Αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα στην άρση της αδικίας και αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες δικαιολογίες να δώσει τις σχετικές εντολές σε ΡΑΕΚ και  ΑΗΚ.

(β) Συνάντηση της Επιτροπής Εμπορίου με την ΠΟΒΕΚ:

Στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής Εμπορίου με την ΠΟΒΕΚ, ακούσαμε την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες η μια μετά την άλλη κλείνουν, υπό το βάρος των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Και βέβαια σήμερα ακούσαμε μόνο τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας και τα οποία έχουν να κάνουν με την Επιτροπή Εμπορίου.

Η δημιουργία «Φορέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», «Μονοθυριδικής Πύλης Εξυπηρέτησης Μ.μ.Ε.», Κρατικού Φορέα Παραχώρησης Χρηματοδοτικών Πόρων ή /και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, η αξιοποίηση από το Υπουργείο Εμπορίου των Ευρωπαϊκών Ταμείων για προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης και αναβάθμισης για Μ.Μ.Ε., η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, θα μπορούσαν να επιλύσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν οι Μ.μ.Ε. και αναφορικά με την εμφάνιση ολιγοπωλίων και τη συγκέντρωση του όγκου του λιανικού εμπορίου σε μερικές πολύ-επιχειρήσεις όπως το γάλα, τα καύσιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης αλλά και οι αυθαίρετες ερμηνείες της Νομοθεσίας για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και οι σχετικές χρεώσεις.

Όλα τα πιο πάνω σε συνάρτηση με άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα, εξοντώνουν τις μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες η Κυβέρνηση εδω και 4.5 χρονια, όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύει αλλά με δικές τις αποφάσεις οπως το εξοντωτικό ωράριο των καταστημάτων, ουσιαστικά τις οδηγεί στο κλείσιμο και στον αφανισμό προς όφελος των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.

Ως Επιτροπή, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα με τη ΠΟΒΕΚ, με κάθε συνεδρία να επικεντρώνεται σε ένα πρόβλημα και στην προσπάθεια προώθησης επίλυσης του.

03 Οκτωβρίου 2017

PREV

Απολογισμός Έργου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, 2016-2017

NEXT

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών