Home  |  Βουλή   |  Αντι-περιβαλλοντικός, αντιαναπτυξιακός και μηδενικός ο προϋπολογισμός για το Περιβάλλον

Αντι-περιβαλλοντικός, αντιαναπτυξιακός και μηδενικός ο προϋπολογισμός για το Περιβάλλον

Δήλωση Νίκου Κέττηρου για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το 2020.

Θέλω ειδικότερα να τονίσω την απογοήτευση μας για άλλη μια φορά. Καθαρά αντιπεριβαλλοντικός, αντιαναπτυξιακός και μηδενικός ο προϋπολογισμός για το Περιβάλλον. Με μόλις €1 εκατομμύριο να διατίθεται στα αναπτυξιακά κονδύλια! Υπάρχουν τόσα σημαντικά ζητήματα  και  προβλήματα να αντιμετωπίσουμε και δυστυχώς δεν είδαμε κανένα κονδύλι για έργα. Όλα τα ποσά θυσιάζονται χάριν των ερευνών.

Από πού να αρχίσω; Από την καθυστέρηση, για χρόνια τώρα, του νομοσχεδίου για τους σκύλους; Για την απουσία διάθεσης κονδυλιού έστω για τα καταφύγια των ζώων; Να προσθέσω ακόμα την απουσία πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού σωστής χωροθέτησης των κτηνοτροφικών μονάδων παγκύπρια. Πρόβλημα διαχρονικό, με  συνεχιζόμενες αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών υποστατικών σε περιοχές που εδώ και χρόνια λειτουργούν χωρίς άδειες και με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Δεν είδαμε να διατίθεται κονδύλι αποζημίωσης και μετακίνησης των παράνομων υποστατικών.

Να προσθέσω ακόμα το μικρό αριθμό πράσινων σημείων που έχουν δημιουργηθεί, τα ωράρια λειτουργίας, το γεγονός ότι στην Αμμόχωστο δεν έχει δημιουργηθεί κανένα παρά τη βούληση των τοπικών αρχών να δημιουργηθούν στα όρια τους, την ελλιπή ενημέρωση του κόσμου και άλλα.

Επιπλέον, με €10.000 το χρόνο μόνο προσπαθούμε να σώσουμε την ΟΠΟΚ.

Και προχωρώ στην αισχροκέρδεια που παρατηρείται αναφορικά με τη εφαρμογή της χρέωσης της πλαστικής σακούλας. Αναμένεται, επίσης, νομοσχέδιο που θα αφορά στην πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το σκοπό αυτό; Ας μας δοθούν επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις.

Όσο αφορά τα θέματα προστασίας της φύσης, δεν είδαμε να  μεταφέρεται  ένα κονδύλι ειδικά για το σχέδιο Ακάμα, αφού σύμφωνα με το τμήμα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των οικοτόπων. Γιατί δεν εξετάζεται η μεταφορά κονδυλιού εκεί για να γίνει μια πραγματική έρευνα/μελέτη με κατάληξη σε διαχειριστικά σχέδια των περιοχών και ως εκ τούτου έκδοση διαταγμάτων για να μπουν πραγματικά σε εφαρμογή; Κατά τα άλλα τον Ακάμα τον έχουμε ισοπεδώσει πλήρως με τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ντροπή!

Και προχωρώ στα γήπεδα γκολφ: Εδώ και 5 χρόνια γίνονται προσπάθειες για να δοθεί άδεια δημιουργίας γηπέδων γκολφ σε προστατευόμενες περιοχές στην Αγία Νάπα. Η προστασία της βιοποικιλότητας και των εθνικών δρυμών, πρέπει να τίθεται πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα και εξυπηρετήσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

Απαράδεκτη κρίνουμε, επίσης, την απουσία Υπουργείου Εσωτερικών, Νομικής Υπηρεσίας, Υπουργείου Γεωργίας κατά τη συζήτηση της για την  εφαρμογή της Οδηγίας για τα αστικά λύματα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απειληθεί με πρόστιμα. Ποια μέτρα λαμβάνει το κράτος για το σκοπό αυτό και πως έχουμε δικαιολογηθεί στην ΕΕ για τη καταδίκη; Η εκτελεστική εξουσία αγρόν ηγόρασε.

Είναι και άλλα πολλά, όμως μένω ως εδώ γιατί πραγματικά παραμένω άφωνος με την ασυνειδησία και την ανευθυνότητα σε ότι αφορά στα έργα και τις δράσεις για το περιβάλλον. Ο προϋπολογισμός μιλά ξεκάθαρα και λυπάμαι πολύ για την αδιαφορία και την ασυνέπεια της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, να λάβει τα μέτρα της για ότι πιο σημαντικό έχουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. Το περιβάλλον μας.

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού

NEXT

Απουσιάζει το όραμα αλλά και η στρατηγική για ουσιαστική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα