Home  |  Βουλή   |  Απουσιάζει το όραμα αλλά και η στρατηγική για ουσιαστική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα

Απουσιάζει το όραμα αλλά και η στρατηγική για ουσιαστική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, μετά από τη συζήτηση των Προϋπολογισμών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Ο αγροτικός τομέας από ένα γερό θεμέλιο της οικονομίας, ένα παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, έχει μετατραπεί στο φτωχό συγγενή του συστήματος.

Το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας σχεδιάζεται και εφαρμόζεται χωρίς ουσιαστικά να αναγνωρίζει την αξιακή βαρύτητα του αγροτικού τομέα.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του αγροτικού τομέα δεν αξιοποιούνται, αντίθετα ο τομέας παραμένει υποτιμημένος.

Η μείωση του ειδικού βάρους του αγροτικού τομέα, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και του εισοδήματος των αγροτών, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης διαχρονικών προβλημάτων και προσθήκης νέων, είναι τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την σημερινή κατάσταση του πρωτογενούς τομέα.

Φάκελος Χαλούμι, Επιτροπή Σιτηρών, αποδυνάμωση της θέσης του παραγωγού,  αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μη κατοχύρωση σήματος πιστοποίησης κυπριακών προϊόντων,  δυσλειτουργία Λαϊκών Αγορών, ψηλά λειτουργικά κόστη, είναι προβλήματα που διαιωνίζονται.

Επιβεβαίωση των  φτωχών επιδόσεων του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί και η μειωμένη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας 1.7% αλλά και το χαμηλό ποσοστό απασχολούμενων του αγροτικού τομέα στο εργατικό δυναμικό 3.9% για το 2018.

Ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση δεν κάνει τη διαφορά και δεν είναι ικανός να αλλάξει τα δεδομένα. Απουσιάζει το όραμα αλλά και η στρατηγική για ουσιαστική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα. Ζητούμενα απαραίτητα για μια αποτελεσματική αγροτική πολιτική.

28/11/2019

PREV

Αντι-περιβαλλοντικός, αντιαναπτυξιακός και μηδενικός ο προϋπολογισμός για το Περιβάλλον

NEXT

Δηλώσεις Σ. Κουκουμά για το Πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θάνατο του 14χρονου Στυλιανού