Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού

Ο τουρισμός είναι ο πιο βασικός πυλώνας της Κυπριακής οικονομίας, ο οποίος στήριξε τον τόπο σε πολύ δύσκολες εποχές.

Γι’ αυτό και επαναλάβαμε και σήμερα στον Υφυπουργό Τουρισμού ότι κοινός θα πρέπει να είναι ο στόχος για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας όπως:

– η εποχικότητα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και κατά τη περίοδο Οκτώβριος-Απρίλιος,

– η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η προώθηση του αειφόρου/βιώσιμου τουρισμού, πέραν από τον παραδοσιακό μαζικό τουρισμό που προσελκύουμε για το δίπτυχο “ήλιος-θάλασσα”,

– η προσβασιμότητα στο νησί μας και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων μετά το κλείσιμο από την κυβέρνηση των Κυπριακών Αερογραμμών και την κατάρρευση της COBALT,

– η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές και όχι μόνο από Βρετανία – Ρωσία,

– η επέκταση του πετυχημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής προέγκρισης βίζας,

– ο περιορισμός του συστήματος all inclusive,

– η πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας,

– η μείωση των πολύ ψηλών τελών στα αεροδρόμια μας.

– η με ιδιαίτερη προσοχή, ρύθμιση των αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων, για να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα που πιθανόν να κλείσουν αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, από τα οποία ζουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες και κρατούν ζωντανά δεκάδες χωριά μας στην ύπαιθρο.

– η επαναφορά με σημαντικές αυξήσεις αφίξεων, κάποιων ανταγωνιστικών τουριστικών αγορών, όπως της Τουρκίας και της Αιγύπτου,

– η δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού για τις ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας, αλλά και η ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων, αφού οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό μεγαλώνουν συνεχώς λόγω της σημαντικής αύξησης των κλινών, με την ανέγερση νέων μεγάλων ξενοδοχείων,

– η ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν των νομοσχεδίων και κανονισμών που θα εκσυγχρονίζουν όλες τις τουριστικές νομοθεσίες,

– το γεγονός ότι κάποιοι ξενοδόχοι, ενώ σήμερα στο Γραφείο Εργασίας είναι εγγεγραμμένοι χιλιάδες Κύπριοι άνεργοι, οι οποίοι εργάζονταν προηγουμένως στην Τουριστική και κυρίως Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, εξακολουθούν να αναζητούν και να εργοδοτούν φτηνό εργατικό δυναμικό από χώρες της Ε.Ε, σημειώνοντας ότι δυστυχώς έχει χαθεί πλέον η παραδοσιακή Κυπριακή φιλοξενία.

Η πτώχευση της Thomas Cook, η οποία έφερνε στην Κύπρο γύρω στο 6% του τουριστικού ρεύματος (250.000 τουρίστες με έσοδα περίπου 188εκ. ευρώ), ως ένας από τους βασικούς παίκτες στην Βρετανική (13%) και τη σκανδιναβική αγορά, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Αυτό που χρειάζεται, είναι η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και βεβαίως να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, για να καλυφθεί το τεράστιο κενό σε πτήσεις και κρατήσεις.

Οι ανησυχίες μας για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, μεγαλώνουν λόγω της αβεβαιότητας και  των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από το Brexit, αφού η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη μας αγορά.

Αναφορικά με τη νέα Εθνική Στρατηγική, ως ΑΚΕΛ θα την μελετήσουμε με σοβαρότητα όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα. Τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι με μέτρο, σοβαρότητα και σύνεση θα πρέπει να προχωρήσουμε για να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις θετικές αποδόσεις του τουρισμού μέχρι και το 2018 και να προχωρήσουμε με την υιοθέτηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, γιατί είδαμε δυστυχώς φέτος το πόσο μπορούν κάποια γεγονότα να επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις και κυρίως τα έσοδα μας από τον τουρισμό.

Ως ΑΚΕΛ, δεν προειδοποιούμε μόνο, εδώ και καιρό, για το ότι δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν οι θετικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων. Ούτε μένουμε στη κριτική, όταν αυτή απαιτείται. Καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και απόψεις, έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με σύνεση και συναίνεση και μακρυά από τις όποιες σκοπιμότητες.

Τονίσαμε σήμερα στον κ. Υφυπουργό, ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, τα οποία έπρεπε η κυβέρνηση να τα κάνει εδώ και καιρό. Χρειάζονται τομές και αλλαγές, όραμα και αποφασιστικότητα και κυρίως ένας σωστός σχεδιασμός.

28/11/2019

PREV

Οι πολιτικές ευθύνες πάλι παραμένουν ορφανές;

NEXT

Αντι-περιβαλλοντικός, αντιαναπτυξιακός και μηδενικός ο προϋπολογισμός για το Περιβάλλον