Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο Συμβούλιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο Συμβούλιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

 

Ανακοίνωση

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Στα δεκατρία χρόνια που είμαστε εμείς εδώ είναι η πρώτη φορά που κάποιο κόμμα ή φορέας, επισκέπτεται το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας…». Με αυτό τον τρόπο υποδέχτηκαν οι μουσικοί- εργαζόμενοι την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, η οποία επισκέφτηκε τους μουσικούς και το Συμβούλιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στο θέατρο Παλάς.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, η οποία αποτελείτο από τους Χρίστο Χριστοφίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Καραγιάννη, επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Αντρέα Καυκαλιά, βουλευτή, μέλος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και Νεόφυτο Παπαλαζάρου, μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και του Πολιτιστικού Γραφείου, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της και να ακούσει τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις σκέψεις των εργαζομένων και του Συμβουλίου.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι το Ίδρυμα έχει πετύχει στους στόχους του, δηλαδή (1) στην αναβάθμιση της Ορχήστρας, (2) στην παρουσία και γνωστοποίηση της στο ευρύτερο κοινό, και (3) στην παρέμβαση της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Και στους τρεις αυτούς τομείς, κατά γενική ομολογία, το πρόσημο είναι θετικό έτσι όπως τεκμηριώνεται από τα πιο κάτω:

  1. Τη δημιουργία νέων θεσμών όπως: (α) το διεθνή διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης» για νέους διευθυντές ορχήστρας με συμμετοχές από 90 χώρες και προβολή της ΣΟΚ σε ξένα έντυπα και στο διαδίκτυο, (β) το διαγωνισμό «Συναυλίες Νέων Καλλιτεχνών – το πρώτο βήμα» για Κύπριους πρωτοεμφανιζόμενους σολίστες, (γ) τη δημιουργία του κλιμακίου «Το μουσικό κλειδί» για την απασχόληση Κύπριων άνεργων μουσικών και την αύξηση και επέκταση των εκπαιδευτικών συναυλιών, (δ) τη συμμετοχή της ΣΟΚ στο Φεστιβάλ όπερας «Αφροδίτη – Πάφος», και (ε) στη καθιέρωση συναυλίας για την μέρα της Ανεξαρτησίας.
  2. Την συμμετοχή στο διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια»
  3. Την πλούσια εκπαιδευτική δράση στα Τμήματα Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης του ΥΠΠ με προγράμματα όπως «Η ΣΟΚ πάει Σχολείο», που περιλαμβάνει επισκέψεις συνόλων μουσικής δωματίου και με προφορικές παρουσιάσεις από μουσικούς της ΣΟΚ, δημιουργώντας έτσι ένα σταθερό μουσικόφιλο κοινό στον τομέα της κλασσικής μουσικής.
  4. Την αξιοποίηση Κύπριων καλλιτεχνών ως σολίστ, μαέστροι ή συνθέτες.
  5. Την εγγραφή του Ιδρύματος ως μέλος του International και European Music Council, του European Federation of National Υouth Orchestras, και ως μόνιμου συνεργάτη με την European Union Youth Orchestra.
  6. Την συνεργασία με κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, με τα Μουσικά Σχολεία, με άλλες μουσικές και πολιτιστικές οργανώσεις όπως το Dance Cyprus, με διπλωματικά σώματα άλλων χωρών στην Κύπρο, κτλ.

Όσον αφορά στην καλλιτεχνική δράση της Ορχήστρας και στην προσφορά της στον Πολιτισμό, το ΑΚΕΛ έχει την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι και να παραμείνει προσβάσιμος σε όλους. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την οικονομική ενίσχυση του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η διαπίστωση είναι ότι ακόμα και αν πουληθούν όλα τα εισιτήρια και ταυτόχρονα εξευρεθεί ένας αριθμός χορηγών, δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλιστεί η οικονομική της αυτοτέλεια παρά μόνο ένα ποσοστό. Ο πάγιος στόχος πρέπει να είναι η συνέχιση της ύπαρξης μιας ορχήστρας με τα χαρακτηριστικά της συμφωνικής και της κλασσικής της οντότητας με την στήριξη του κράτους, έτσι ώστε να αποτελεί πολιτιστικό θεσμό. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κίνδυνοι που προδιαγράφονται για το μέλλον της ορχήστρας είναι προφανείς: η υποβάθμιση της Συμφωνικής Ορχήστρας σε ορχήστρα SHOW με εφήμερες συναυλίες που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα καινούριο.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως:

  1. Η ορχήστρα ήδη με καταρτισμένο πρόγραμμα έχει εισέλθει στην Δημόσια Εκπαίδευση με τακτικές εκπαιδευτικές συναυλίες και επισκέψεις στα σχολεία με μικρά μουσικά σύνολα. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να καταρτιστεί και πλάνο δράσης για τα επόμενα 5 χρόνια το οποίο θα πρέπει να έχει ως πυρήνα την αύξηση της προσβασιμότητας του κοινού στις δραστηριότητες της, καθώς και της παρέμβασης της σε ποιοτικά πολιτιστικά προγράμματα με στρατηγικές συνεργασίας με οργανωμένα σύνολα.
  2. Θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με ΚΟΤ, ΚΟΑ και ΟΝΕΚ, και επαφές για τον καταρτισμό ενός επίσημου σχεδίου δράσης ούτως ώστε η ορχήστρα να αξιοποιηθεί σε ζητήματα Τουρισμού, Αθλητισμού και  Νεολαίας.
  3. Για να πραγματοποιηθούν τα πιο πάνω θα πρέπει  το Δ.Σ. να επαναπροσδιορίσει τα καθήκοντα όλων των διοικητικών στελεχών παρέχοντας τους την δυνατότητα, την ευελιξία αλλά και την ευθύνη της υλοποίησης των πιο πάνω, διασφαλίζοντας πιο εύρυθμη καθημερινή λειτουργία.

Ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα είναι η εμπλοκή τόσο της Συντεχνίας, και κατ΄ επέκταση και των μουσικών, όσο και του Δ.Σ. στη διαδικασία που εξελίσσεται  με βάση το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του Ιδρύματος.

11/11/2014

PREV

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στο Ριζοκάρπασο

NEXT

Η κυβέρνηση συνεχίζει να βάζει αυτογκόλ και να πυροβολεί τα πόδια μας