Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης προς το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών

Άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης προς το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ιδιωτικοποίηση ΑΛΚ

Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έκανε χθες, άλλο ένα βήμα προς το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών. Με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Και όλα αυτά, παρά την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και παρά τη δημόσια παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν είναι εισπρακτικό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα τελευταία χρόνια η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει προχωρήσει σε επενδύσεις εκατομμυρίων για αναβάθμιση των υποδομών του Λιμανιού Λεμεσού, ενώ σημειώνει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Τα κέρδη αυτά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου οδηγεί σε εκχώρηση όλων αυτών των σημαντικών κερδών στις τσέπες του ιδιώτη, ενώ παράλληλα, αφήνεται στην ευχέρεια  του όποιου ιδιώτη η στρατηγικής σημασίας συνεργασία σε θέματα υποδομών και ασφάλειας του κράτους.

Ως ΑΚΕΛ, παρά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων, τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όσο και για όλους εθνικής ασφάλειας, καταθέσαμε μια σειρά από τροπολογίες σε μια προσπάθεια βελτίωσης του νόμου που ψηφίστηκε. Σκοπός των τροπολογιών αυτών ήταν:

  • Η ανάθεση σε στρατηγικό επενδυτή μόνο των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού.
  • Τα εκάστοτε πληρωτέα τέλη και δικαιώματα για τη χρήση των λιμένων να  καθορίζονται μέσα από κανονισμούς που εκδίδει η Αρχή Λιμένων Κύπρου και εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να συνεχίσει η Βουλή να ασκεί έλεγχο και όχι αυτά να καθορίζονται με Διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Η κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της Αρχής.

Δυστυχώς, με εξαίρεση την τροπολογία που αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων στην Αρχή, οι υπόλοιπες τροπολογίες του ΑΚΕΛ απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στους ιδιώτες  να καρπωθούν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου που δημιουργήθηκε με τις θυσίες και τον κόπο του κυπριακού λαού.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε για μια ακόμη φορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και μαζί να προχωρήσουμε στην ανακοπή του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αλλά και στη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για περαιτέρω εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και ανάπτυξη των ημικρατικών  οργανισμών.

12/06/2015

PREV

Καταπάτηση Δημοκρατικών Αξιών και Αξιοκρατίας

NEXT

Τίτλος τιμής για το ΑΚΕΛ η προσήλωση του στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων