Χαιρετισμός Στέφανου Στεφάνου, στην Ημερίδα του ΑΚΕΛ με τίτλο: «Βία στα γήπεδα. Ημίμετρα, μέτρα και βιτρίνα»
Χαιρετισμός Στέφανου Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, στην Ημερίδα του ΑΚΕΛ με τίτλο: «Βία στα γήπεδα. Ημίμετρα, μέτρα και βιτρίνα»
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014, 9.30π.μ.
Δημοσιογραφική Εστία
Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, δεν είναι τυχαία ούτε η χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται η Ημερίδα, ούτε και ο τίτλος της. Εδώ και μερικούς μήνες έχει αναπτυχθεί μια πολύ έντονη συζήτηση στην Κύπρο σχετικά με τη βία στα γήπεδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Η έντονη συζήτηση, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν έχει προκληθεί από τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα ή έξω από αυτά. Έχει προκληθεί από τις αποφάσεις που η κυβέρνηση έχει λάβει σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτό το γεγονός αποτελεί ισχυρή ένδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί ορθά το πρόβλημα.
Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με συλλογικότητα, αν λειτουργούσε με προγραμματισμό και ενέπλεκε ουσιαστικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν θα είχαμε την κατάσταση που προέκυψε συνεπεία των κυβερνητικών χειρισμών.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε λάθος θέμα και λάθος χρόνο για να δείξει μια κακώς νοούμενη αποφασιστικότητα και πυγμή. Η κυβέρνηση προτίμησε να προβεί σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα θυσιάζοντας την ουσία. Έλαβε μονομερείς, πρόχειρες και λανθασμένες αποφάσεις.
Το πόσο μονομερείς και πρόχειρες ήταν οι αποφάσεις φαίνεται από τα αποτελέσματα. Αυτές προκάλεσαν την αντίδραση και τις διαφωνίες κομμάτων. Προκάλεσαν την αντίδραση πολλών σωματείων και οργανωμένων συνόλων φιλάθλων. Από την αντίδραση του Επιτρόπου για προστασία των προσωπικών δεδομένων αναδείχθηκε και το γεγονός ότι ούτε και τα στοιχειώδη δεν έγιναν, δηλαδή να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άποψη αρμοδίων κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Στην σπουδή της η κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα προφανώς δεν μπήκε καν στον κόπο να απευθυνθεί στην αρμόδια αθλητική αρχή, που είναι ο ΚΟΑ, για το πιο συζητημένο και αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αυτό της κάρτας φιλάθλου. Η κυβέρνηση ανέθεσε την έκδοση της κάρτας στον ΚΟΑ και ακολούθως ο ΚΟΑ δήλωσε αδυναμία να την αναλάβει.
Το πιο σημαντικό, όμως, κατά την άποψή μας, είναι ότι για την αντιμετώπιση της βίας η κυβέρνηση επέλεξε μια λανθασμένη πολιτική η οποία είναι αναχρονιστική και αυταρχική που δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το διαφήμισαν κιόλας η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, δηλώνοντας με στόμφο ότι τα κυβερνητικά μέτρα έχουν Θατσερικό χαρακτήρα. Στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στη Βρετανία, η αναφορά στην Θάτσερ προκαλεί θυμηδία και αρνητικούς συνειρμούς, στην Κύπρο οι κυβερνώντες δείχνουν έτοιμοι να δηλώσουν θαυμαστές της αποκαλούμενης «Σιδηράς κυρίας». Σημειώνουμε ότι ακόμα και στη Βρετανία το Θατσερικό μοντέλο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό.
Η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με τη λογική της αστυνόμευσης, της καταστολής και του φακελώματος, παραγνωρίζοντας και υποτιμώντας τη σημασία της πρόληψης και της δημιουργίας ασφαλιστικών δικλείδων κοινωνικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της βίας. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε αξιοποιήσει προηγούμενες εκθέσεις και αποφάσεις που λήφθηκαν επί του θέματος και να υλοποιήσει, έπειτα από διάλογο μια επιστημονική, σφαιρική και ισορροπημένη πολιτική που να δίνει προοπτική για επίλυση αυτού του σύνθετου και δύσκολου προβλήματος. Γιατί αυτό δεν περιορίζεται μόνο στα γήπεδα ή γύρω από αυτά. Η βία στα γήπεδα είναι έκφραση της βίας και της παραβατικότητας που υπάρχει στην κοινωνία ευρύτερα. Επομένως, πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να προσεγγίσουμε με κοινωνικούς όρους το πρόβλημα και ανάλογες να είναι οι αποφάσεις μας.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι στόχος της Ημερίδας δεν είναι απλά να ασκήσει κριτική στα μέτρα και στην πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε, η κυβερνητική πολιτική και χειρισμοί δέχθηκαν και δέχονται πολλή κριτική. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι αυτή η πολιτική να αλλάξει και να τεθεί πάνω στις ορθές βάσεις και στο ορθό πλαίσιο.
Ποια πρέπει να είναι αυτή η πολιτική, τι πρέπει να στοχεύει, ποιους πυλώνες και κατευθύνσεις πρέπει να έχει, ποιες προτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν, θα επιχειρήσει να αναδείξει η σημερινή Ημερίδα. Έχουμε ανάγκη από μια πολιτική που να περιλαμβάνει πραγματικά μέτρα και όχι ημίμετρα ή μέτρα βιτρίνας.
Το ΑΚΕΛ έχει συγκριμένες και συγκροτημένες απόψεις τις οποίες κατέθεσε μερικές φορές και εντός και εκτός Βουλής. Θα τις καταθέσει και σήμερα εδώ στην Ημερίδα ο επικεφαλής του Αθλητικού Γραφείου του Κόμματος φίλος Πάμπος Στυλιανού. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι πολύ χρήσιμες απόψεις θα καταθέσουν στη συζήτηση η πρόεδρος του ΚΟΑ κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα και ο λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φίλος Παναγιώτης Σταυρινίδης. Οι παρεμβάσεις των εισηγητών, αλλά και οι παρεμβάσεις εσάς των παρευρισκομένων, ευελπιστούμε ότι θα διαμορφώσουν ένα αξιόλογο υλικό έτοιμο προς αξιοποίηση από την κυβέρνηση.