Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Πάμπου Στυλιανού στην Ημερίδα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τη ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Ομιλία Πάμπου Στυλιανού στην Ημερίδα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τη ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Ομιλία Πάμπου Στυλιανού, Επικεφαλής Αθλητικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ

στην Ημερίδα της  Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τη  ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ 

(Σάββατο 25.10.14, Δημοσιογραφική Εστία)

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

 

Είναι δεδομένο ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα είμαστε φανατικοί υποστηρικτές της προσπάθειας να εξοβελιστεί η βία από τους αθλητικούς χώρους και σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναδούμε εικόνες όπως αυτές, είτε εντός είτε εκτός των γηπέδων. Το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα έχει συνεχείς εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο που καταγράφουμε όλα όσα έγιναν στο 3μηνο από την ψήφιση της νέας τροποποιητικής νομοθεσίας για τον «περί της πρόληψης και της καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους νόμους του 2008 μέχρι το 2012»

 

Όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν στην 3μηνία από την ημέρα ψήφισης της νέας νομοθεσίας απλά επιβεβαιώνουν, με πανηγυρικό δυστυχώς τρόπο, όλα όσα το ΑΚΕΛ αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, έλεγαν για τον τρόπο που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε, προωθήθηκε και τελικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής στις 23 περασμένου Ιούλη.

Και σύμφωνα με τον εμπνευστή του νομοσχεδίου, τον κ. Ιωνά Νικολάου, Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, η όλη βιασύνη, που συνοδευόταν από μια καταστροφική «τσαπατσουλιά» που αναδεικνύεται μέρα με την ημέρα, γινόταν για να προλάβουμε την εφαρμογή των νέων μέτρων με την νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Αυτό που ισχυρίζεται τις τελευταίες μέρες ο κ. Υπουργός, ότι είναι η Βουλή που έθεσε χρονικό ορόσημο την 1η του Γεννάρη 2015 για την εφαρμογή της κάρτας, είναι εκ των υστέρων σκάρφισμα του ιδίου, βλέποντας να καταρρέουν όλα γύρω από το νομοσχέδιο μέσα από το μπάχαλο και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

 

Στη διάρκεια της 3μηνίας είχαμε  αντιδράσεις. σωματείων, έγκριτων νομικών, δημοσιογράφων (που δεν φοβούνται να αρθρογραφήσουν αντικειμενικά SLIDE 4) και μιας μεγάλης μάζας του φίλαθλου κόσμου, περιλαμβανομένων και των οργανωμένων όλων σχεδόν των σωματείων. Οι αντιδράσεις όλων των φιλάθλων έχουν μια κοινή συνισταμένη που είναι φυσικά ο φόβος του μαζικού φακελώματος μέσα από τη διαδικασία έκδοσης και χρήσης της κάρτας φιλάθλου.

Ως επακόλουθο είχαμε την ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ του κόσμου στα γήπεδα και την αγωνία των σωματείων λόγω μείωση των εσόδων τους. Αυτό παρά την προσπάθεια της Ομοσπονδίας να ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ και να διαμορφώσει κοινή γνώμη, δίνοντας στοιχεία από παιχνίδια της περσινής περιόδου και συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα για να ταυτίσει τη βία με τους οργανωμένους οπαδούς.

 

Αργά και σταθερά το ποδόσφαιρο μετατρέπεται σε ένα καθαρά ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ και είναι καλά γνωστό ότι «παίζεται ένα παιχνίδι» εκατομμυρίων γύρω από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με ανταγωνιστές τώρα τρείς πλατφόρμες, με τη συμμετοχή και της ίδιας της Ομοσπονδίας.

Είχαμε την πρωτοφανή και σκανδαλώδη απόφαση της οριακής πλειοψηφίας του ΚΟΑ να εκχωρήσει στην ΚΟΠ την εξουσία που του δίνει η νομοθεσία για έκδοση της κάρτας φιλάθλου και την ΚΟΠ να αποποιείται αυτή την εξουσία, για πολλούς λόγους, ΚΎΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΑΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ.

 

Ακολούθησε η επιβεβαίωση από τον ΚΟΑ ότι θα προχωρήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την έκδοση της κάρτας φιλάθλου και υλοποίηση της νομοθεσίας, όχι όμως στα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Ακολούθησε η δήλωση του Υπουργού για ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΚΛΩΤΣΑ την μπάλα έξω από το γήπεδο. Το επιχείρημα ότι ο ΚΟΑ δεν είχε τους οικονομικούς πόρους να προχωρήσει στην εφαρμογή της κάρτας, αποδεικνύει την ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ των κυβερνώντων, αλλά και την προειλημμένη απόφαση να δοθεί η εξουσία αυτή στη ΚΟΠ.

Τέλος η κορύφωση της προχειρότητας που διέπει το όλο νομοσχέδιο ήρθε με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών με την άρνηση της αστυνομίας να αστυνομεύσει σε αθλητικούς χώρους που δεν πληρούν συγκεκριμένη πρόνοια της τροποποιητικής νομοθεσίας, την ακύρωση των Πιστοποιητικών ασφάλειας όλων των αθλητικών χώρων και την επανέκδοση τους από τον ΚΟΑ.  Και όλα αυτά σε σχέση με τις πρόνοιες του άρθρου 22Α μέχρι 22Δ του νομοσχεδίου για την διατήρηση CCTV και συστημάτων ταυτοποίησης προσώπων αλλά και την σύσταση της νέας Αρχής Αδειοδότησης.

 

Και πριν από 72 ώρες προστέθηκε άλλη μια πτυχή στο θέμα της κάρτας φιλάθλου με την δημόσια τοποθέτηση του Επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο οποίος κατάγγειλε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι στην περίπτωση της νομοθεσίας για την Κάρτα Φιλάθλου παραβιάζεται μια από τις τρείς αρχές που πρέπει να συντρέχουν κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Η αρχή της αναλογικότητας. Ο Επίτροπος έθεσε θέμα αναστολής της νομοθεσίας για την κάρτα αλλά ΔΕΝ τοποθετήθηκε συνολικά ενάντια στο θεσμό της Κάρτας φιλάθλου λέγοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί σε συγκεκριμένες ηλικίες.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ και ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

 

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο, έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους και χωρίς ουσιαστικό διάλογο και διαδικασίες εξπρές,  και κατάφερε να ψηφιστεί ασκώντας αφόρητες πιέσεις. Διαπνέεται από μια  έντονα ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ που προσβάλλει την μεγάλη μάζα των φιλάθλων, καταπατεί προσωπικές ελευθερίες και δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμβάλει προς την κατεύθυνση που νομίζουν. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός κρύφτηκαν πίσω από την εγκληματική ενέργεια της ρίψης της κροτίδας στο Τσίρειο στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος και ετοίμασαν ένα νόμο εξπρές που πέρασε από τη Βουλή. Τιμωρούν χιλιάδες φιλάθλους για μερικές δεκάδες κουκουλοφόρους, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ΩΣ ΑΚΕΛ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ. Όμως δεν γίνεται να προχωράς σε καινούργια νομοθεσία η οποία να τροποποιεί υφιστάμενη και να μην έχει προηγηθεί μια ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των υφιστάμενων συστημάτων και επενδύσεων από το ίδιο το κράτος αλλά και αξιολόγηση της  υφιστάμενης νομοθεσίας του 2008.

 

Πρέπει η Κύπρος να αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο όπου οι κυβερνώντες διαφημίζουν ότι εφαρμόζουν μέτρα θατσερικής προέλευσης, αναφορά που παραπέμπει σε γεγονότα και μεθόδους πριν τρείς 10ετίες.. Η φιλοσοφία της Θάτσερ ήταν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο ότι διαπνεόταν από αυταρχισμό σε σημείο παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Θάτσερ ήταν μια προσωπικότητα για την οποία οι μεν κρίνουν ότι διάσωσε το ποδόσφαιρο από τους χούλιγκαν και οι δε ότι το πλήγωσε περισσότερο με τα μέτρα που εισήγαγε, αγνοώντας σοβαρά του προβλήματα και τον αρνητικό ρόλο της αστυνομίας στη μεγάλη τραγωδία του Χίλσμπορο.

Καμιά κοινωνία, ούτε φυσικά της Αγγλίας, δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού. Απλά εκεί, και σε άλλες χώρες, αυτά τα φαινόμενα, όταν εκδηλώθηκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αντιμετωπίσθηκαν αποφασιστικά και οι χούλιγκαν εκδιώχθηκαν από τα γήπεδα. Φυσικά το πρόβλημα της βίας δεν εξαφανίστηκε, απλά έχει μεταφερθεί ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ και ΜΑΚΡΙΑ από το ποδόσφαιρο. Επομένως μόνο ατυχείς μπορεί να θεωρηθούν οι αναφορές στην Θάτσερ και την Αγγλία του 1985…

 

ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ

 

Κεντρική θέση στη νέα νομοθεσία του κ. Ιωνά έχει η εισαγωγή του θεσμού της Κάρτας φιλάθλου, που ΨΕΥΔΩΣ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ παρουσιάζεται ως το μέτρο που έχει υιοθετηθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεσματικά. Φυσικά αυτό πόρρω απέχει από την πραγματικότητα, αφού σε αρκετές χώρες που εφαρμόσθηκε εγκαταλείφθηκε δημιουργώντας άλλα προβλήματα. Περισσότερα για το θέμα αυτό θα μας πεί ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ψήφιση της Κάρτας Φιλάθλου έχει προκαλέσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφού στο μυαλό του κόσμου είναι συνδεδεμένο με το διαβόητο ΦΑΚΕΛΩΜΑ των προσωπικών δεδομένων, των  φιλάθλων εκείνων που θα αιτηθούν έκδοση της Κάρτας Φιλάθλου. Αυτό που επίκειται να γίνει στην Κύπρο είναι κάτι το πρωτοφανές, με ένα μαζικό φακέλωμα χιλιάδων ατόμων.  Οι αντιδράσεις είναι ήδη ΨΗΛΑΦΗΤΈΣ και το ποδόσφαιρο δέχεται ακαριαίο κτύπημα, αφού διώχνουν ουσιαστικά τον κόσμο από τα γήπεδα.

 

Δεν καταλάβαμε ποτέ για παράδειγμα πως θα μπορούσε η κάρτα  φιλάθλου να αποτρέψει τα επεισόδια όταν οπαδοί διαφορετικών ομάδων τον περασμένο Απρίλη, βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στον κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ λόγω κακού σχεδιασμού ή όταν στο ίδιο σημείο τον Μάρτη του 2012, έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας;; Τα σοβαρότερα επεισόδια βίας εκτυλίσσονται εκτός γηπέδων και αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων καθώς και η επεξεργασία του μητρώου όπου καταχωρούνται, ρυθμίζεται από τον σχετικό Νόμο περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του 2001.  Το εκπληκτικό της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του (23.9.14) κάνει αναφορά στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας ενώ στην πραγματικότητα ο αρμόδιος Επίτροπος, που διαχειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα εκ μέρους του κράτους, ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ούτε από τον Υπουργό αλλά ούτε και από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής για να εκφράσει τις απόψεις του πάνω στο όλο ζήτημα. Στην πραγματικότητα πολλές από τις δηλώσεις του κ. Υπουργού επί του θέματος της Κάρτας Φιλάθλου και ειδικότερα σε δήθεν όρους και προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ, υπήρξαν παραπλανητικές. Στην περίπτωση της κάρτας φιλάθλου δεν μιλούμε απλά για τα προσωπικά δεδομένα.  Υπάρχουν δυο πρόσθετα στοιχεία τα οποία καθιστούν την έκδοση της κάρτας επικίνδυνη, αν όχι κάτι χειρότερο. Με τον τρόπο που θα λειτουργεί το σύστημα, ακόμα και να μην αναγράφεται στην κάρτα η ομάδα του οπαδού, αυτό θα καθίσταται γνωστό μέσα από το πέρασμα του σε συγκεκριμένους αγώνες. Ο οπαδός της κάθε ομάδας θα πάει να παρακολουθήσει παιχνίδια της ομάδας του. Και το ερώτημα που αυτόματα εγείρεται είναι γιατί αυτό να είναι σε γνώση του οποιουδήποτε. Πέραν από αυτό όμως, αυτό που προκαλεί ρίγος και είναι ατράνταχτο επιχείρημα ενάντια σε αυτό το εγχείρημα είναι η βάση των δεδομένων και ο τρόπος που θα μπορεί να την αξιοποιήσει αυτός που θα την έχει στη διάθεση του. (Ασφαλιστικές εταιρείες, τηλεοπτικές πλατφόρμες, κ.α.)

 

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ  (CCTV)

Όσοι υποστηρίζουν το θεσμό της Κάρτας Φιλάθλου πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αρθεί η ανωνυμία των φιλάθλων και θα αναγνωρίζονται οι ταραξίες εντός των γηπέδων. Η μεγάλη μάζα των φιλάθλων δεν πείθετε  για την ειλικρίνεια αυτών των προθέσεων. Τόσα χρόνια υπάρχουν συστήματα παρακολούθησης CCTV στα μεγάλα στάδια για τα οποία πληρώθηκαν μερικά εκατομμύρια από το κράτος και όμως ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ όσο θα μπορούσαν.  Υπάρχουν τοποθετημένες πολλές κάμερες που καλύπτουν τις κερκίδες για τον μεγάλο όγκο των φιλάθλων, ακόμα και στον περιβάλλοντα χώρο. Πως γίνεται να μην συλλαμβάνονται αφού εντοπίζονται και αναγνωρίζονται οι ταραξίες;

 

ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 

Όποιος παρακολουθεί από κοντά αυτά τα ζητήματα, μπορεί να αξιολογήσει ότι η βία μέσα στους αθλητικούς χώρους, έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και όμως η νομοθεσία καλύπτει αχρείαστες λεπτομέρειες του τι τεκταίνεται στις κερκίδες. Για χρόνια μιλούσαμε όλοι για την αναγκαιότητα εφαρμογής του θεσμού των επιτηρητών, και όμως πριν καθιερωθεί, η νέα νομοθεσία τους φορτώνει με πρόσθετες, πιο δύσκολες ευθύνες.  Υπάρχει επίσης πελώριο θέμα με την παρουσία και λειτουργία της αστυνομίας αφού όλα αυτά τα χρόνια χρεώνεται με μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον τρόπο που εξελίχτηκαν τα ζητήματα της βίας στα γήπεδα. Από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου μέχρι σήμερα, η λειτουργία της αστυνομίας είναι σπασμωδική, δεν διέπεται από μια μελετημένη πολιτική πρόληψης, παρεμβαίνουν άτσαλα, άγαρμπα και κατά το δοκούν. Δυστυχώς έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη του φίλαθλου κοινού προς την αστυνομία  και οι προϊστάμενοι της έχουν  τεράστιο έργο για διόρθωση της κατάστασης.

 

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Εδώ που έχουμε φτάσει, οι ευθύνες ανήκουν σε όλους όσοι αποτελούν το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου,  φορείς και σώματα που όλα αυτά τα χρόνια είχαν ρόλο στην αντιμετώπιση της βίας. Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Η Ομοσπονδία, η Αστυνομία και τα Σωματεία, με αυτή τη σειρά έχουν τις μεγαλύτερες. Η ΚΟΠ διότι έχει γεμίσει τα ταμεία της επιβάλλοντας εξουθενωτικές χρηματικές ποινές στα σωματεία και νομίζει ότι καταπολεμά την βία. Η Αστυνομία διότι ποτέ δεν αντιλήφθηκε πόσο σοβαρό ήταν το φαινόμενο της βίας και λειτούργησε σπασμωδικά και χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό. Τα Σωματεία διότι κάποια από αυτά δεν διαχειρίστηκαν σωστά το φαινόμενο των οργανωμένων, μερίδα των οποίων νομίζουν ότι υποκαθιστούν το ίδιο το σωματείο, και πολλές φορές ενεργούν ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα της ομάδας τους.

 

Οι οργανωμένοι φυσικά με κανένα τρόπο πρέπει να εξισώνονται με τον χουλιγκανισμό αλλά πρέπει να παραδεχτούν και οι ίδιοι ότι είναι μέσα από τις τάξεις τους, με τη συμβολή άλλων κοινωνικών παραγόντων και συνθηκών και την αντίληψη μιας στρεβλωμένης αντίληψης του οπαδισμού, που εκκολάπτεται και αναπτύσσεται το φαινόμενο του ταραξία οπαδού.

Υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχει καμιά μαγική συνταγή για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας,  γεννιέται μέσα από τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσεται σε ολόκληρη την κοινωνία με διαφορετικές μορφές και εκδηλώνεται μέσα από δραστηριότητες όπως είναι ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μέσα από μέτρα πρόληψης, σε γενικό αλλά και συγκεκριμένο επίπεδο, να προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε την βία, αλλά και τα άλλα φαινόμενα, όπως τον ρατσισμό, το ντόπινγκ και τα στημένα, να καταστρέψουν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Το νομοσχέδιο του κ. Ιωνά, τιμωρεί δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους για να εκδιωχθούν μερικές  εκατοντάδες ταραξίες εκτός γηπέδων. Και αυτό, αν τα καταφέρει.

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

 

Προτείνουμε ως ΑΚΕΛ τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου για Αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό, για τη χάραξη στρατηγικής με έμφαση στην πρόληψη, στα πρότυπα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο αυτό θα αποτελείται από κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και γενικά ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους του αθλητισμού και θα πρέπει να προτείνει μια ευρύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού φαινομένου με έμφαση στην πρόληψη. Δυστυχώς ο χρόνος που δόθηκε για συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν επαρκής για τη συζήτηση αυτής της πρότασης.

 

Η εξυγίανση της ΚΟΠ και άλλων φορέων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταλούν μηνύματα ενάντια στη βία. Τα όσα τραγελαφικά παρακολουθήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και προηγούμενα χρόνια, δίνουν οξυγόνο στη βία και καλλιεργούν την καχυποψία και την αμφισβήτηση. Θα πρέπει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, και όλες οι υπόλοιπες ομοσπονδίες αρμόδιες για την οργάνωση και διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, να δείξουν πραγματικό σεβασμό στο άθλημα, στα σωματεία που το καλλιεργούν και στους φιλάθλους που το συντηρούν. Χωρίς κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις και χειραγωγήσεις.

Δεν μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης όταν ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία έχει την αίσθηση, όχι τυχαία βέβαια, ότι οι δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου, ΚΟΠ, διαιτησία, δικαστικά σώματα κ.α. χειραγωγούνται από συγκεκριμένο κόμμα. Αυτό θα επιτευχθεί αν εξασφαλιστεί  η ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, η απονομή δικαιοσύνης μέσα και έξω από τα γήπεδα και η αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των οποίων η αμφισβήτηση βρίσκεται στην κορύφωσή.

ΠΟΙΑ EINAI Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. ΙΩΝΑ;;

 

Είναι  απαράδεχτη η προσπάθεια του Υπουργού ΔΔΤ και όσων υποστηρίζουν το φιάσκο της νέας νομοθεσίας και της κάρτας φιλάθλου, να ταυτιστούν με τον χουλιγκανισμό όσοι διαφωνούν με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δηλώσεις και αρθρογραφία καταξιωμένων δημοσιογράφων, που καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια γενική κατακραυγή και έντονος προβληματισμός για τα τεκταινόμενα σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου και την εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων που προνοούνται στη νέα νομοθεσία.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (23-9-14) Επικεφαλής Γραφείου Νομικών του Δημοκρατικού Συναγερμού): «Η κάρτα φιλάθλου δεν θα εξυπηρετήσει αφού τα πλείστα επεισόδια διαδραματίζονται εκτός αγωνιστικών χώρων… Δεν μπορούν τα προσωπικά δεδομένα να τυγχάνουν διαχείρισης από ιδιώτες.. Υπάρχουν πρόνοιες της νομοθεσίας που ενδεχόμενα παραβιάζουν το σύνταγμα..»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΔΤ (24-9-2014): «Στα λόγια συμφωνούν όλοι για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, όταν όμως ήρθε η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξεις, μια άτυπη συμμαχία, ηθελημένα ή άθελα της, κλωτσά συνέχεια την μπάλα έξω από το γήπεδο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΠΟΕΛ : « Εκφράζουμε έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που οι αρμόδιοι χειρίζονται τόσο λεπτά και σοβαρά ζητήματα… Θωρούμε πως τα μέτρα που έχουν τροχοδρομηθεί με κυριότερο αυτό της κάρτας φιλάθλου, θα πρέπει να τύχουν καλύτερου χειρισμού»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΣΥΦΙ ΑΠΟΕΛ: « Κύριοι, η κάρτα φιλάθλου και κατ’ επέκταση ολόκληρο το νομοσχέδιο σας έχει αποτύχει… Κύριοι βουλευτές εσείς που έχετε ψηφίσει τον νόμο είστε υπαίτιοι της καταστροφής…»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ: « Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ασάφειες και κενά στον νόμο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο την εφαρμογή του… Θα πρέπει η πολιτεία να προσεγγίσει με ιδιαίτερη ευαισθησία μια από τις τελευταίες απολαύσεις του Κύπριου πολίτη»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Η Ομόνοια τάχθηκε από την πρώτη στιγμή ενάντια στην κάρτα φιλάθλου, τόσο με δηλώσεις όσο και με ανακοινώσεις, ενώ στη Βουλή τοποθετηθήκαμε δια του προέδρου μας κ. Σεραφείμ.»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΓ ΑΚΕΛ, ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ( 13-10-14): «είναι υποχρέωση της πολιτείας και της ΚΟΠ να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα… Η άτεγκτη στάση που τήρησε ο Υπουργός ΔΔΤ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κάρτα φιλάθλου, δεν επέτρεψε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμός…»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΔΤ (15-10-14): «Υπήρχε ένα κόμμα το οποίο καταψήφισε τη δημιουργία κάρτας φιλάθλου παρά το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια η κάρτα φιλάθλου ήταν μια από τις αποφάσεις τους…  Τώρα τι είναι εκείνο που έχει διαφοροποιηθεί ας το απαντήσουν οι ίδιοι…»

 

Τελικά ποια και πού είναι η συμμαχία κ. Υπουργέ;; Εσύ μόνο ένα κόμμα βλέπεις να αντιτίθεται στην κάρτα φιλάθλου και στο υπόλοιπο νομοσχέδιο; Είναι σχεδόν ολόκληρη η ποδοσφαιρική και αθλητική κοινότητα.

 

PREV

«Τραπεζικές εκποιήσεις και αφερεγγυότητα»- ανοικτή συζήτηση του Πανεπιστημίου Κύπρου

NEXT

Χαιρετισμός Στέφανου Στεφάνου, στην Ημερίδα του ΑΚΕΛ με τίτλο: «Βία στα γήπεδα. Ημίμετρα, μέτρα και βιτρίνα»