Επιστολή εκ μέρους του ΑΚΕΛ και της GUE/NGL για τις εκποιήσεις στην Κύπρο
Ανακοίνωση Νεοκλή Συλικιώτη για την επιστολή που στάληκε εκ μέρους του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις στην Κύπρο.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Νεοκλής Συλικίωτης απέστειλε την Τρίτη 14/10/2014 επιστολή στους προέδρους των Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινωβουλίου Τόμας Χέντελ και Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα. Η επιστολή αφορούσε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, και την συνυπόγραφαν οι συντονίστριες της ΕΕΑ/ΒΠΑ στις εν λόγω Επιτροπές Ρίνα Κάρι και Μαρίσα Ματίας αντίστοιχα.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και οι συνάδελφοι του της ΕΕΑ/ΒΠΑ αναφέρουν στην επιστολή τους πως η κατάσταση με την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τις εκποιήσεις θα καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό. Τονίζουν πως η ταχεία εκποίηση περιουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης νοικοκυριών τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην κυπριακή κοινωνία. Για αυτό το λόγο ζητούν από τους προέδρους των εν λόγω Επιτροπών να αναλάβουν “πολιτική πρωτοβουλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση το οποίο απειλείται από τα προγράμματα της Τρόικα “.
Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς τόνισαν, τέλος, πως “δεν έγινε καμία ανάλυση αξιολόγησης των επιπτώσεων από την εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας, ούτε από μέρους της Κυβέρνησης, ούτε από μέρους της Τρόικα”, αλλά και της δημιουργίας ομάδας αστέγων που θα προκληθεί από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας. Υπενθύμισαν στους δύο προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών του Κοινοβουλίου οτι η Έκθεση Τ7-0240/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γιούρογκρουπ” έχουν εξίσου ευθύνη για τα επιβληθέντα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και για τον αντίκτυπο τους στην κοινωνία”, ενώ το Κοινοβούλιο “εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός πως τα προγράμματα (προσαρμογής) σχεδιάστηκαν χωρίς να αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους και χωρίς κανένα συντονισμό με την Επιτροπή Απασχόλησης (του Κοινοβουλίου), την Επιτροπή για την κοινωνική προστασία, το Συμβούλιο για την Απασχόληση, Κοινωνική πολιτική, Υγεία και θέματα Καταναλωτών (EPSCO) ή με τον Επίτροπο για την Απασχόληση. Εκφράζει επίσης τη λύπη του πως δεν ζητήθηκε η άποψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)”