Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει σειρά προτάσεων για τη σωστή αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει σειρά προτάσεων για τη σωστή αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας

Aνακοίνωση ΑΚΕΛ για συνάντηση με Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ Ν. Κουγιάλη

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε ΑΚΕΛ , με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε ΑΚΕΛ Νίκο Ιωάννου, είχε χτες συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ Νίκο Κουγιάλη.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αναδιάρθρωση του υπουργείο ΓΦΠΠ.  Το ΑΚΕΛ εξέφρασε τις ανησυχίες του κυρίως για τον προσανατολισμό της έκθεσης  που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή  νεοφιλελεύθερων συντηρητικών πολιτικών στον ευαίσθητο τομέα της Γεωργίας και του Περιβάλλοντος. Αυτό είναι κάτι το οποίο βρίσκει το ΑΚΕΛ κάθετα αντίθετο.

Το ΑΚΕΛ τόνισε ότι η  εφαρμογή τέτοιων πολιτικών θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του γεωργικού τομέα και στην οριστική εγκατάλειψη της Υπαίθρου. H έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, κινείται σε τρεις άξονες. Ο  πρώτος στόχος είναι η συγκεντροποίηση των Τμημάτων και ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με επιδοτήσεις για να ελέγχονται απευθείας από το Υπουργείο Γεωργίας. Ανάμεσα τους είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης. Θέση του ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει ότι οι Οργανισμοί αυτοί δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο άσκησης πολιτικής για την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά να παραμείνουν ανεξάρτητοι.

Ο δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών για την αγροτική ανάπτυξη και τη μείωση του προσωπικού και ο τρίτος η ανάθεση εργασιών στο ιδιωτικό τομέα. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι τροχιοδρομούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όσο αφορά στη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού του νερού.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αναλώνεται στο θέμα της αναδιάρθρωσης του τμήματος Περιβάλλοντος και άλλων υπηρεσιών που έχουν άμεση  σχέση με αυτό. Υπογραμμίζουμε και εμείς την ανάγκη αναδιάρθρωσης και της ενοποίησης διαφόρων κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος. Το ΑΚΕΛ  έχει καταθέσει προ πολλού πρόταση για την δημιουργία ενιαίου Φορέα Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός συμφώνησε με εισηγήσεις που παρουσίασε το ΑΚΕΛ, και κάλεσε το ΑΚΕΛ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί των θεμάτων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα αλλά και τους ίδιους τους οργανισμούς τους εργαζόμενους και τους αγρότες, οι οποίοι θα είναι και οι άμεσα επηρεαζόμενοι.

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει σειρά προτάσεων και να συμβάλει με τη σειρά του προς τη σωστή αναδιάρθρωση του Υπουργείου. Πρώτιστο μέλημα του, ήταν και θα είναι η διασφάλιση ενός σημαντικού παραγωγικού τομέα της χώρας μας, της γεωργίας.

Την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αποτελούσαν οι : Γιαννάκης Γαβριήλ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο Γιώργος Γεωργίου βουλευτής , μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, και η Χριστίνα Νικολάου, επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε ΑΚΕΛ.

PREV

Επιστολή εκ μέρους του ΑΚΕΛ και της GUE/NGL για τις εκποιήσεις στην Κύπρο

NEXT

Ζητούμενο η συλλογική αντιμετώπιση των τούρκικων προκλήσεων